Петима президенти, които подариха страните си на COVID-19

3708
Петима президенти, които подариха страните си на COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Известно е, че COVID-19 е трудно да се контролира и политическите лидери са само част от картината, когато става въпрос за управление на пандемията. Но някои настоящи и бивши световни лидери не са направили много, за да контролират огнищата в техните страни. Те омаловажиха тежестта на пандемията, игнорираха науката и важните санитарни мерки като социално дистанциране и маски. Всички хора в този списък са допуснали поне една от тези грешки, а някои са допуснали всички наведнъж. Последиците бяха фатални. Това пишат за The Conversation Сумит Гангули, Дороти Чин и ЕлизаБет Кинг в своя статия, представена от БГНЕС.

Нарендра Моди. Индия

Индия е новият център на глобалната пандемия, с около 400 000 нови случая, докладвани всеки ден през май. Колкото и да са мрачни тези статистически данни, те не могат да предадат целия ужас, който се разгръща там. Пациентите с COVID-19 умират в болници, тъй като лекарите нямат кислород и животоспасяващи лекарства за тях. Пациентите не се приемат в клиники, тъй като няма свободни места.

Много индийци обвиняват един човек за тази трагедия: министър-председателя Нарендра Моди. През януари 2021 г. Моди заяви на глобален форум, че Индия „е спасила човечеството ... ефективно задържайки коронвируса“. През март министърът на здравеопазването му заяви, че пандемията достига „ендшпил“. Всъщност COVID-19 набира скорост в Индия и по света, но правителството на Моди изобщо не е било подготвено за възможни непредвидени ситуации, като появата на по-смъртоносен и по-заразен щам на вируса.

Въпреки че вирусът не беше овладян напълно в много части на страната, Моди и други членове на неговата партия се срещнаха с избиратели на открито преди изборите през април. Малко от участниците бяха с маски. Моди също разреши религиозен фестивал, привличащ милиони, който продължи от януари до март. Сега здравните служители смятат, че може да е имало масово заразяване на фестивала и че това е "огромна грешка".

Докато Моди изтъкваше успеха си от миналата година, Индия - най-големият производител на ваксини в света - изпрати повече от 10 милиона дози от ваксината до съседните страни. Въпреки че към началото на май само 1,9% от 1,3 милиарда души в Индия са били напълно ваксинирани срещу covid-19.

Жаир Болсонаро. Бразилия

Бразилският президент Жаир Болсонаро не само не реагира на COVID-19, осмивайки го като „малка настинка“ - той активно задълбочи кризата в страната.

Болсонаро използва конституционните си правомощия, за да се намесва в административните въпроси на министерството на здравеопазването, като клинични протоколи, разкриване на данни и снабдяване с ваксини. Той наложи вето върху закон, който би разрешил например използването на маски в места за поклонение и компенсиране на медицинските работници, постоянно страдащи от пандемията. Той осуети и правителствените усилия за насърчаване на социалното дистанциране и използва наредбата, за да позволи на много бизнеси да работят като „жизненоважни“, включително спа центрове и фитнес зали. Болсонаро също така активно насърчава непроверени лекарства като хидроксихлорохин за лечение на пациенти с COVID-19.

Болсонаро използва публичната си власт като президент, за да зададе тон на коронавирусната криза, като говори за фалшивата дилема между икономическо бедствие и социално дистанциране и изкривява научните доказателства. Той обвини правителствата на Бразилия, Китай и Световната здравна организация за кризата и никога не пое отговорност за борба с епидемията в собствената си страна.

През декември Болсонаро обяви, че няма да бъде ваксиниран поради странични ефекти. "Ако се превърнете в алигатор, това е ваш проблем", каза той.

Лошото регулиране на пандемията от страна на Болсонаро доведе до конфликт в неговото правителство. Бразилия смени четирима министри на здравеопазването за по-малко от година. Неконтролираното разпространяване на болестта породи няколко нови варианта на коронавируса, включително варианта P.1, който изглежда по-заразен. Скоростта на разпространение на COVID-19 в Бразилия най-накрая започва да се забавя, но ситуацията остава тревожна.

Александър Лукашенко. Беларус

Много страни по света реагираха на COVID-19 с трагично неадекватни политики. Въпреки това, ние твърдим, че най-лошите лидери в пандемия са шепата, които са избрали категоричното отричане пред неефективните действия.

Александър Лукашенко, дългогодишният авторитарен лидер на Беларус, никога не е признавал заплахата от коронавируса. В началото на пандемията, когато други страни въведоха блокировки, Лукашенко реши да не прилага никакви ограничителни мерки, за да предотврати разпространението на вируса. Вместо това той твърди, че вирусът може да бъде предотвратен чрез пиене на водка, посещение на сауна и работа на полето. Това отричане постави отговорността за предотвратяване и облекчаване на пандемията върху отделните хора и платформи за масово финансиране.

През лятото на 2020 г. Лукашенко обяви, че е диагностициран с COVIDd-19, но няма симптоми, което му позволява да продължи да настоява, че вирусът не представлява сериозна заплаха. Вероятно този личен опит и посещението на болнични заведения без маска също засили желания от него имидж на силен мъж.

Беларус току-що започна ваксинация, но Лукашенко заяви, че няма да бъде ваксиниран. В момента по-малко от 3% от беларусите са ваксинирани срещу COVID-19.

"Черна плесен" поразява мнозина след боледуване от Covid-19 в Индия

В Индия хиляди хора са се разболели от „черна плесен“ – гъбично заболяване, поради което на 60% от пациентите се е на...

Доналд Тръмп. САЩ

Тръмп напусна поста си , но лошото му управление на пандемията има опустошителни дългосрочни последици за Съединените щати, особено за здравето и благосъстоянието на етническите малцинства.

Отричането на пандемията от Тръмп в началото , широко разпространената дезинформация за носенето на маски и лечението, както и непоследователното ръководство нанесоха вреда на страната като цяло, но резултатът беше далеч по-лош за някои групи в сравнение с други. Отделни общности претърпяха несъразмерно повече случаи на заболяване и смърт - въпреки че афроамериканците и испанците, например, представляват само 31% от населението на САЩ, те представляват над 55% от случаите на COVID-19. Индианците са хоспитализирани 3,5 пъти повече и смъртността сред тях е 2,4 пъти по-висока, отколкото сред белите.

Нивото на безработица също е непропорционално. По време на най-лошата пандемия в Съединените щати тя скочи до 17,6% сред испанците, 16,8% сред афро-американците и 15% сред азиатските американци, в сравнение с 12,4% сред белите.

Тези огромни пропуски изострят съществуващите неравенства като бедността, несигурността в жилищния сектор и качеството на обучението и вероятно ще продължат известно време. Например, докато цялостната икономика на САЩ показва признаци на възстановяване, малцинствените групи не са свидетел на подобен напредък.

Как Германия може да се радва на безгрижно лято

Германия трябва да остане нащрек и да намали по-нататък броя на коронавирусните инфекции, ако страната иска да се радва на „безгр...

И накрая, обвинението на Тръмп за COVID-19 срещу Китай, заедно с епитети като „кунг фу грип“, непосредствено предшестваха почти удвояването на атаките срещу американците от азиатски произход и от тихоокеанските острови през последната година. Тази тревожна тенденция продължава.

Администрацията на Тръмп подкрепи първоначалното разработване на ваксини в страната - постижение, за което малко световни лидери могат да претендират. Но дезинформацията и антинаучната реторика, които той изля, продължават да спират Америка да излезе от пандемията. Последната анкета показва, че 24% от всички американци и 41% от републиканците са заявили, че няма да се ваксинират.

Андрес Мануел Лопес Обрадор. Мексико

Мексико, където 9,2% от пациентите с COVID-19 умират от болестта, има най-високата смъртност в света. Последните оценки показват, че вирусът вероятно е убил 617 000 души - наравно със САЩ и Индия, и двете страни с много по-голямо население.

Комбинация от фактори допринесе за дългосрочните екстремни огнища наCOVID-19 в Мексико. И един от тях беше неадекватно национално ръководство.

Коронавирусът в България: В 4 области няма нито един нов случай за деня

Само 148 са положителните проби за коронавирус в България за 22 май, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава с 214...

По време на пандемията мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се стреми да сведе до минимум сериозността на ситуацията в Мексико. В началото той се противопостави на призивите за блокиране в цялата страна и продължи да провежда срещи в цялата страна, преди да затвори Мексико за два месеца на 23 март 2020 г. Често отказваше да носи маска.

Встъпвайки в длъжност през 2018 г. и наследявайки недостатъчно финансирана здравна система, Лопес Обрадор само леко увеличи разходите за тях по време на пандемията. Експертите заявиха, че бюджетите на болниците са недостатъчни, за да изпълнят огромната задача пред тях.

Още преди избухването на пандемията, Лопес Обрадор провеждаше политика на изключителна бюджетна строгост, въведена от 2018 г., която значително затруднява борбата със здравната криза, като значително ограничава финансовата помощ поради COVID-19, достъпна за гражданите и бизнеса. Това от своя страна изостри икономическите сътресения, причинени от пандемията в Мексико, което доведе до необходимостта икономиката да бъде отворена за света през последната година, чак до ожесточената зимна втора вълна, от която Мексико току-що започва да излиза.

Тогава друго заключване стана неизбежно. Мексико затвори отново за кратко през декември 2020 г.

Днес в Мексико 10% от населението е напълно ваксинирано, в сравнение с 1% в съседна Гватемала. Ситуацията се подобрява, но пътят на Мексико за възстановяване е дълъг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com