АНС е проникнала в компютрите на Северна Корея през 2010 г.

15192
АНС е проникнала в компютрите на Северна Корея през 2010 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, занимаваща се и с електронното разузнаване, е проникнала през 2010 г. в компютърната мрежа на КНДР. Това съобщи в неделя в своята електронна версия американският вестник "Ню Йорк таймс" (New York Times).

Страхът от нарастващите възможности на КНДР накара разузнавателното ведомство да проникне в китайските компютърни мрежи, свързващи Северна Корея с външния свят, и след това - в мрежата на КНДР с помощта на Южна Корея и други съюзници на САЩ, отбелязва изданието.

Северна Корея предложи директни преговори със САЩ

Северна Корея е готова да проведе преки контакти с Вашингтон, за да обясни предложението си за спиране на ядрените опити в отговор на в...

Според "Ню Йорк Таймс" АНС е успяла да внедри шпионски софтуер в компютърната мрежа на КНДР, който е помогнал да бъдат наблюдавани и компютрите, използвани от севернокорейски хакери.

Събраните от този цифров "радар" доказателства са помогнали да бъде убеден президентът на САЩ Барак Обама да обвини правителството на Ким Чен Ун за хакерската атака срещу американското филмово студио "Сони пикчърс" (Sony Pictures), пише вестникът.

В края на ноември миналата година неизвестни хакери извършиха кибератака срещу "Сони пикчърс", откраднаха и публикуваха поверителна информация: в интернет изтекоха неизлезли още на екран филми, видя се сценарият за новия филм за Джеймс Бонд, както и пикантна служебна и лична кореспонденция. Освен това нападателите оставиха съобщения със заплахи, в който се посочваше, че по време на премиерата на филма "Интервю", който описва конспирация срещу лидера на КНДР Ким Чен Ун, може да бъдат извършени терористични актове. "Сони пикчърс" все пак показа филма, но в ограничени киносалони в САЩ.

ФБР обвини властите на КНДР за кибератаките срещу студиото, а Обама обеща, че САЩ ще наложат санкции. Пхенян отрича да има участие в инцидента.

Южна Корея готов да работи за прекратяване на конфронтацията с КНДР

Сеул ще положи всички възможни усилия, за да се сложи край на враждебната конфронтация с Пхенян, заяви в петък южнокорейският премие...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия