Асад: За два месеца бомбардировки Русия направи повече от цялата международна коалиция

5495
Асад: За два месеца бомбардировки Русия направи повече от цялата международна коалиция
Снимка: Getty Images / Guliver

Руската авиация за два месеца бомбардировки по "Ислямска държава" направи повече, отколкото коалицията начело със САЩ. Сирийската армия напредва по почти всички фронтове след интервенцията на Русия. Това заявява сирийският президент Башар Асад в интервю за хонконгския спътников канал Феникс ТВ, извадки от което препредава агенция САНА.

По думите на Асад руските удари от въздуха са принудили бойците на ИГ да избягат от Сирия в Турция и в други страни.

Терористите, както Дамаск определя без да прави разлика всички бунтовници – умерени, исламистки и джихадистки – завзеха много райони на Сирия. Но напоследък след началото на 30 септември на участието на руските ВВС положението много се подобри и мога да кажа, че сирийската армия постига напредък почти по всички фронтове, подчертава Асад в интервюто.

Още първия месец на руската намеса „терористичните групировки отстъпиха и с хиляди започнаха да бягат към Турция и някои европейски държави“, цитира сирийската агенция САНА думите на президента.

На въпрос дали Русия е изпратила сухопътни сили Асад отговаря, че руснаците разчитат на сирийските сухопътни сили, за да се бият с джихадистите от Ислямска държава. Те се координират с нас, казва той и добавя, че това е голямата разлика с международната коалиция начело със САЩ, която също нанася удари по ИД в Сирия. Няма абсолютно никаква координация и никакъв контакт между сирийското правителство и американските сили, подчертава той.

Макар международната общност да е единодушна в борбата срещу ИД, има съществени разногласия по начина да се уреди сирийският конфликт. Русия полага усилия да приобщи режима на Башар Асад към всяко решение за бъдещето на Сирия, докато западните страни настояват той да си върви.

От началото на конфликта в Сирия през март 2011 г. войната е взела 250 000 убити. Милиони напуснаха родните си места, прогонени от военните действия, и поеха по бежанските пътища. Големи части от територията на Сирия са в ръцете на ИД и на други въоръжени групировки.

Асад: Ердоган подкрепя "Ислямска държава"

Турция и президентът Реджеп Тайип Ердоган подкрепят терористите от „Ислямска държава" и „Джебхат ан-Нусра" (клон на „...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com