Дронове и ракети от Иран по Израел: Първи данни за бройката (ВИДЕО)

9113
Дронове и ракети от Иран по Израел: Първи данни за бройката (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

185 дрона, 110 балистични ракети тип "земя-земя" и 36 крилати ракети - това е изстреляно от Иран по Израел при снощната иранска атака. Информацията е на The New York Times, като американската медия се позовава на свои източници: Иран обяви край на атаката по Израел след изстреляни стотици дронове и ракети (ВИДЕО)

В края на 14 април, говорителят на израелската армия Даниел Хагари обобщи - около 350 ракети са изстреляни от Иран и неговите проксита в Близкия изток ("Хизбула", хутите) по Израел или около 60 тона експлозив. От всичко изстреляно по Израел, САЩ са свалили над 80 дрона и между 4 и 6 балистични ракети.

С какви точно ракети разполага Ислямската република, припомнете си: Скоро: Най-страшните ракети на Иран може да отиват за Русия (ВИДЕО)

На фона на тези числа, официалните оценки са за "незначителни щети". Има потвърждение за насочени ирански ракети към израелска военна база в Южен Израел, в пустинята Негев. Става въпрос за авиобазата "Рамон" (Израел казва авиобазата при Неватим) - там имало "незначителни щети", съгласно официално съобщение на ЦАХАЛ (израелската армия). А говорителят на израелската армия Даниел Хагари изрично заяви, че нито един ирански дрон не е навлязъл в израелско въздушно пространство и че 99% от изстреляните от Иран дронове и ракети са свалени.

По-късно иранският военен министър генерал Мохамед Багери заяви, че атаката срещу авиобазата в Неватим е защото оттам са излетели израелски F-35, поразили иранското консулство в Даманск.

Още снощи беше съобщено и, че в Израел едно 10-годишно момче е ранено в главата и прието в болница - информацията беше за паднала отломка от ракета-прехващач. Тази сутрин беше изяснено, че детето е момиче и е на 7 години. Няма данни за други жертви - от Йордания обаче излезе новина за трима убити, след като е бил свален един от иранските дронове, летящи над йорданско въздушно пространство и отломките му са паднали върху хора.

"Ако четете иранската преса, ще останете с впечатление, че 90% от изстреляното е ударило - явно е, че е предназначено за вътрешната публика", коментира пред БНТ проф. Владимир Чуков. Според него оттук-нататък най-голямото напрежение е какво ще направи Израел - дали евентуален израелски удар ще стане факт и всичко това ще е първа фаза в голяма война. Американският мозъчен тръст ISW (Институт за изучаване на войната) коментира, че комбинираната иранска атака с дронове и ракети е по руски модел от войната в Украйна и нейната цел е да се провери как най-ефективно да бъде преодолявана защитата на Израел и помощта на съюзниците им: Израел обяви край на заплахата след атаката от Иран (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com