Израел обяви край на заплахата след атаката от Иран (ВИДЕО)

10669
Израел обяви край на заплахата след атаката от Иран (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Израелската армия обяви край на заплахата от Иран, след като по цели в Израел бяха изстреляни стотици дронове и ракети, предаде Ройтерс. Това се случва след като мисията на Иран в ООН сложи край на ескалацията срещу Израел около 1 ч. след полунощ българско време на 14 април.

Израел поиска Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание, за да осъди атаката на Иран. Тел Авив ще настоява Революционната гвардия на Иран да бъде обявена за терористична организация: Дронове и ракети от Иран и Израел: Първи данни за бройката (ВИДЕО)

По данни на израелската служба за спешна помощ няма съобщения за пострадали пряко от иранските удари.

Въпреки това службата за спешна помощ "Маген Давид Адом" (MDA) заяви, че е била извикана да лекува общо 31 души, които са получили леки наранявания, докато са се придвижвали към убежищата, и които са получили пристъпи на паника по време на атаката.

По-рано MDA съобщи, че е откарала в болница 7-годишно момиче, което е получило тежка травма на главата, причинена от шрапнел от ракета-прехващач.

"Иранската атака е сериозна заплаха за световния мир и сигурност и очаквам Съветът да използва всички средства, за да предприеме конкретни действия срещу Иран", написа Гилад Ердан, посланик на Израел в ООН. Още: Руска оценка за атаката на Иран срещу Израел: Медиен цирк (ВИДЕО)

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви, че е "дълбоко разтревожен от много реалната опасност от опустошителна ескалация в целия регион".

"Категорично осъждам сериозната ескалация, представена от широкомащабната атака, предприета срещу Израел от Ислямска република Иран тази вечер. Призовавам за незабавно прекратяване на тези враждебни действия", казва той в изявление.

Още реакции

Израелският премиер Бенямин Нетаняху e разговарял с президента на САЩ Джо Байдън след края на заседанията на израелския военен кабинет, за да обсъдят военните действия на Иран.

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор".

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в X. 

"Решавайки се на такъв безпрецедентен акт, Иран преминава нов праг в дестабилизиращите си действия и създава риск от военна ескалация", предупреди френският външен министър Стефан Сежурне. "Франция отново потвърждава ангажираността си със сигурността на Израел и го уверява в своята солидарност", добави той. 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди "категорично" атаката. "Тя представлява безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", написа той. Още: Върховният лидер на Иран с първи коментар след атаката по Израел

"Канада недвусмислено осъжда тези въздушни удари", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо в изявление, в което заяви своята "солидарност с Израел". Той каза, че атаките "още веднъж демонстрират презрението на иранския режим към мира и стабилността в региона".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com