Иран обяви край на атаката по Израел след изстреляни стотици дронове и ракети (ВИДЕО)

6328
Иран обяви край на атаката по Израел след изстреляни стотици дронове и ракети (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Мисията на Иран в ООН реално обяви край на ескалацията срещу Израел около 1 ч. след полунощ българско време на 14 април. Това се случва по-малко от три часа откакто Техеран изстреля стотици дронове и ракети по израелска територия. Обявлението беше направено пред ООН - при това, по официален канал, макар и в социалните мрежи.

Още: Първи данни: Десетки дронове "Шахед" са изстреляни към Израел

"Въпросът може да се счита за приключен"

"Военните действия на Иран, проведени на основание член 51 от Устава на ООН, отнасящ се до законната отбрана, бяха в отговор на агресията на ционисткия режим срещу нашите дипломатически помещения в Дамаск", обяви мисията на Техеран в Организацията на обединените нации чрез публикация в Twitter.

Преди това Иран започна операция "Истинско обещание" - отговор на израелския въздушен удар по Дамаск от 1 април, при който бяха убити високопоставени членове на Иранската революционна гвардия, включително генерал Мохамед Реза Захеди.

"Въпросът може да се счита за приключен. Ако обаче израелският режим допусне нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-суров. Това е конфликт между Иран и измамния израелски режим, от който САЩ трябва да стоят настрана", обявиха от Техеран.

Иранската революционна гвардия обяви: "Предупреждаваме Америка, че всяка подкрепа или участие в посегателства срещу интересите на Иран ще доведе до решителен ирански отговор и бързо разкаяние".

Хронологията

Около 23 ч. българско време на 13 април стана ясно, че Иран е изстрелял първа вълна от дронове по Израел – десетки безпилотни машини „камикадзе“. Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Техеран е готов да атакува пряко Израел, както и че страната му се готви от седмици за подобен сценарий.

"Определихме ясен принцип: Който ни навреди, ние ще навредим на него. Ще се защитаваме срещу всяка заплаха и ще го направим уравновесено и решително", добави израелският премиер.

Малко след това стана ясно, че иранските пълномощници в Близкия изток също са се активизирали. Бунтовниците хути в Йемен са изстреляли дронове срещу Израел, а същото сториха от ливанската „Хизбула“, като дори имаше взривове в Северен Израел и хората там влязоха в бомбоубежищата.

Още: Йемен и ливанската Хизбула също обявиха, че атакуват Израел

Израел, Ливан, Йордания и Ирак затвориха въздушното си пространство, като Йордания обяви, че е готова да сваля с ПВО ирански дронове, ако те я застрашат, предаде "Ройтерс".

Иранската революционна гвардия публикува изявление, в което обяви, че нападението е отмъщение за "израелските престъпления". Министърът на отбраната на Иран направи изявление, в което предупреди съседните държави, че всяка от тях, която отвори въздушното си пространство за Израел, за да прехване дроновете, ще бъде атакувана.

Още: Иран се закани на всеки, който помага на Израел да се защити (ВИДЕО)

Малко по-късно се разбра, че израелците са започнали да свалят ирански дронове - поне според местния "Канал 12". 

Кадри в социалните мрежи показаха балистични ракети в небето над Ирак, насочени към Израел. Иранската държавна информационна агенция съобщи, че Ислямската република е изстреляла "първа вълна" такива ракети, но израелски служители отрекоха, пише The Times of Israel.

Междувременно пред джамията "Ал-Акса" в Йерусалим, в Иран и Ливан започнаха празненства по повод иранската атака.

Още: Иран с първа вълна балистични ракети по Израел? Палестинци и ливанци ликуват (ВИДЕО)

Ливанската шиитска терористична група "Хизбула" обяви, че е изстреляла ракети "Катюша" срещу позиции на израелската армия (ЦАХАЛ). Става въпрос за позиции на Голанските възвишения: "Хизбула" се хвали: Стреляме с "Катюша" срещу израелската армия (ВИДЕО).

Срещу израелски цели ще бъдат изстреляни между 400 и 500 дрона от територията основно на Иран, но също така от Ирак, Сирия, Южен Ливан и от групировката на хутите. Това заяви високопоставен американски служител пред ABC News.

Свалени дронове

Пред CNN американски служители обявиха, че САЩ са свалили някои от иранските дронове, насочени срещу Израел. Великобритания също се включи в защитата с подпомагане на американците, но не и с пряк обстрел по безпилотните машини.

Според израелско официално лице, цитирано от Army Radio, САЩ и Великобритания, заедно с Израел, са свалили над 100 дрона извън израелското въздушно пространство.

Около 2 ч. след полунощ българско време и израелската армия обяви за прехващане на дронове. Имаше експлозии в небето над Йерусалим заради работата на противовъздушната отбрана.

Екипи на CNN на място съобщават за звуци от експлозии над Тел Авив, които, изглежда, са от ПВО. Съобщава се и за взривове в районите на Беер Шева, Мъртво море и Хеброн на Западния бряг, както и в Голанските възвишения на границата със Сирия. Според уебкамерите на живо, наблюдавани от CNN, прехващания от ПВО системата "Железен купол" е имало на още няколко места.

Те са наблюдавани: над Ханатон, който се намира в Северен Израел, източно от Хайфа; близо до Назарет; близо до Моди'ин-Макабим-Реут; Сафед, близо до Голанските възвишения.

Службата за бърза помощ "Маген Давид Адом" съобщава, че нейни лекари лекуват 10-годишно момче в Южен Израел, което е било ранено по време на иранската атака. Момчето, което е от бедуински град близо до Арад, е в тежко състояние - според CNN има рана в главата и става въпрос за отломка от ракета-прехващач. Има видеокадри, показващи отломки от свалени въздушни цели (ракети или дронове) от Йордания. Няма други съобщения за наранявания в резултат на иранската атака към момента на публикуване на материала.

Говорителят на израелската армия (ЦАХАЛ) контраадмирал Даниел Хагари каза в ново видеоизявление, че Иран е изстрелял ракети по Израел, а "многобройни" изтребители са в небето и се готвят да противодействат на атаките на Техеран. "Преди малко Иран изстреля ракети от своята територия към територията на Държавата Израел", каза Хагари. "Напомням ви, че независимо откъде е изстреляна заплахата, когато прозвучи алармен сигнал, трябва да влезете в укритието и да чакате там не по-малко от десет минути".

Сирени за въздушна тревога зазвучаха в Северен и Южен Израел, както и в Йерусалим.

В йорданската столица Аман паднаха отломки от свалена ракета.

САЩ обещаха "желязна" подкрепа за Израел, Великобритания и ЕС осъдиха нападението на Иран, като от блока го нарекоха "безпрецедентна ескалация". Египет призова за "сдържаност" в региона на Близкия изток.

ОЩЕ: Руска оценка за атаката на Иран срещу Израел: Медиен цирк (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com