Иракският премиер към САЩ: Не са ни нужни чужди сили, за да се сражават с ИД

4723
Иракският премиер към САЩ: Не са ни нужни чужди сили, за да се сражават с ИД
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Ирак заяви, че иракските сили са способни да победят „Ислямска държава“ без помощта на чуждестранни военни сили, съобщава АП.

Изявлението на Хайдар ал Абади дойде часове след като секретарят на САЩ по отбраната Аштън Картър оповести пред Конгреса, че сили от специалните части ще бъдат разположени в Ирак, за да засилят борбата срещу джихадистите, които контролират големи територии в Ирак и съседна Сирия.

Асад посочи кой въоръжава ИД, нямало да подава оставка

Финансирането и доставките на оръжие за терористите става основно чрез Турция, с подкрепата на Саудитска Арабия и Катар. Това твърди си...

Ал Абади заяви, че страната му се нуждае от обучение, оръжия и съвети от международната общност, а не от „чужди сили, борещи се на иракска територия“. Той добави, че подобен ход се нуждае от одобрение и пълна координация с правителството му.

Картър заяви пред Комитета по въоръжени сили, че с течение на времето специалните части ще могат да извършват атаки, да освобождават заложници, да събират разузнавателна информация и да преследват лидери на „Ислямска държава“.

Към момента иракската армия няма особен напредък в предприетата през октомври поредна офанзива в провинция Анбар, големи части от която са в ръцете на „Ислямска държава“.

Автор: Руслан Трад

Великобритания вероятно ще се включи в ударите срещу Сирия

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че днес, 2 декември, британските депутати ще трябва да решат съдбата на неговата иниц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com