Иранските власти извадиха оръжие - убиха няколко души, включително дете (ВИДЕО)

2431
Иранските власти извадиха оръжие - убиха няколко души, включително дете (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Иранските сили за сигурност извадиха оръжие, за да разпръснат масов протест в северозападния град Сенендедж, провинция Кордестан. Те стреляха безразборно с бойни патрони и използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите на улицата и дори в домовете на хората в два поредни дни – 9 и 10 октомври.

Кюрдска група за правата на човека и други организации съобщиха, че силите за сигурност са убили няколко жители на Сенендедж, включително 7-годишно дете. В социалните мрежи градът е описван като „военна зона“ заради бруталните репресии на режима.

Великобритания наложи санкции на иранската нравствена полиция

Великобритания наложи санкции на високопоставени лица от сферата на сигурността и политически фигури в Иран, както и на т.нар. нравстве...

Това са изводите от доклада на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който следи изкъсо случващото се в Ислямската република заедно с Американския предприемачески институт. Вчера демонстрации имаше в 16 града, разположени в 11 различни провинции.

Съобщава се още, че на 10 октомври работници в петролния сектор са участвали в стачки и протести срещу режима в провинциите Бушер и Хузестан, което е застрашило производството на петрол. Над 1000 работници от нефтохимическия завод в Асалуех, провинция Бушер, са се включили в демонстрациите. Блокирали са магистрали, подпалили са някои съоръжения в нефтохимическия завод и са скандирали революционни лозунги, сред които "Това е годината на кръвта, Хаменей ще бъде свален". Това е препратка към върховния лидер Али Хаменей, който обвини САЩ и Израел за протестите, избухнали след убийството на 22-годишната Махса Амини от страна на нравствената полиция заради "небрежно поставен хиджаб".

Работниците от петролната рафинерия в Абадан, провинция Хузестан, са се включили в протестите по подобен начин. Съветът на петролната индустрия в Иран твърди, че 4000 работници от сектора са участвали в стачки на 10 октомври, включително в няколко други петролни рафинерии по Персийския залив. Съветът призовава за по-нататъшни протести и стачки в цялата страна.

Иран започна с удари по военни бази на САЩ, готви ескалация и срещу Турция

Иран се подготвя за военна ескалация срещу чуждестранните си врагове, включително САЩ, в отговор на продължаващите масови протести срещ...

Съобщава се още, че протестите вероятно ще се засилят по обхват и размер утре, на 12 октомври.

Продължаващите антиправителствени демонстрации си взаимодействат с вече съществуващите бунтове в Иран и ги подхранват, пише ISW. В северозападните, югозападните и югоизточните гранични райони на страната има поне три активни, но слабо изразени бунтове на малцинства. От десетилетия иранските арабски, белуджийски и кюрдски бойни групи използват икономическото и политическото разочарование на маргинализираните малцинства в Иран, за да подхранват антиправителствените си програми. Тези групи, сред които са Партията за свободен живот на Кюрдистан и "Jaish al Adl", в миналото са извършвали нападения в Иран и редовно са влизали в сблъсъци с държавните служби за сигурност. Най-голямото насилие по време на сегашното протестно движение е в северозападната провинция Кордестан и в югоизточната Систан и Белуджистан - отчасти защото в тези райони действат бунтовнически групи.

Междувременно ръководителят на съдебната система Голам-Хосеин Мохсени Еджей заговори с примирителен тон спрямо протестиращите на 10 октомври. Той поиска диалог с тях относно възможна бъдеща реформа, което е сериозно отклонение от твърдата линия, поддържана от страна на политическите лидери и службите за сигурност. Все още не е ясно дали главният съдия на Иран цели смяна на реториката на режима, или самостоятелно се отклонява сериозно от опорните му точки.

В социалните мрежи се появи и видео, показващо загиналата тийнейджърка Ника Шакарами преди смъртта ѝ – на кадрите се вижда как тя протестира със запалена забрадка. Това се е случило в столицата Техеран на 20 септември. По-късно 16-годишното момиче изчезна, като последно е споделила пред своя приятелка, че е преследвана от полицията. Майка ѝ Насрин обвинява силите за сигурност в убийство на дъщеря ѝ, а те отвръщат, че Ника е починала, след като е била хвърлена от строяща се сграда, вероятно от работници.

Ника не е единствената млада протестираща жена, която е убита по време на размириците. Семейството на 22-годишната Хадис Наджафи заяви, че тя е била застреляна от силите за сигурност по време на протест в град Карадж, западно от Техеран, на 21 септември.

Иранските власти отричат убийство: Махса Амини е починала от "основно заболяване"

Иранските власти публикуваха доклад на 8 октомври, в който твърдят, че 22-годишната Махса Амини, чиято смърт даде начало на масовите пр...

Според Амнести Интернешънъл друго 16-годишно момиче - Сарина Есмаилзадех, е починало, след като е било жестоко ударено по главата с бухалки от силите за сигурност по време на протестите в Карадж на 23 септември.

В понеделник Иранското дружество за защита на правата на детето съобщи, че по време на протестите са били убити общо 28 деца. Много други са били арестувани и са държани в центрове за задържане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия