Израел уби терористи от "Хизбула" с нов удар в Ливан, криза в голяма болница в Газа

2260
Израел уби терористи от "Хизбула" с нов удар в Ливан, криза в голяма болница в Газа
Снимка: Getty Images

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че през нощта срещу 16 февруари изтребители са бомбардирали военна сграда на "Хизбула" в град Кантара в Южен Ливан, като са убили "няколко терористи". Терористичните групировки в Ливан признаха, че става дума за петима техни бойци.

Още: След фатална атака: Израел удари мощно Ливан (ВИДЕО)

Постоянен обстрел

ЦАХАЛ обяви, че е ударил и друга военна инфраструктура в близост до града. Военните на Израел и ливанската терористична групировка, подкрепяна от Иран, разменят огън по границата през последните четири месеца. Първа "Хизбула" започна да изстрелва ракети към Израел в подкрепа на "Хамас" след клането на 7 октомври.

Снощи от Ливан пак имаше изстреляни десетки ракети по Израел, а преди това израелците убиха висш командир на специалните сили на "Хизбула".

Още: Израел уби висш командир на "Хизбула" с удар в Ливан (ВИДЕО)

Кои са убитите?

Ливански терористични групировки твърдят, че петима техни членове са убити при нощния удар на израелските ВВС. "Хизбула" каза, че двама нейни членове са загинали, докато съюзническата група "Амал" потвърди за три жертви, пише The Times of Israel.

Досега сблъсъците по границата са довели до смъртта на шестима цивилни от израелска страна, както и до смъртта на десет войници и резервисти от ЦАХАЛ. Имаше и няколко нападения от страна на Сирия, при които няма пострадали.

"Хизбула" посочи 205 свои членове, които са били убити от Израел по време на продължаващите сблъсъци, предимно в Ливан, но някои и в Сирия. В Ливан са убити още 32-ма бойци от други терористични групировки, един ливански войник и най-малко 30 цивилни, трима от които са журналисти.

Още: Байдън предупреди Нетаняху да не започва нова военна операция в Ивицата Газа

Цивилни жертви в голяма болница в Газа

Междувременно ръководеното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Ивицата Газа съобщи, че четирима пациенти в интензивното отделение на основната болница в Хан Юнис са починали рано тази сутрин. Причината - електричеството е било прекъснато, което е спряло доставките на кислород за тях, пише "Ал Джазира".

Снимка: Getty Images

Става въпрос за лечебното заведение "Насър", което е обкръжено от израелските сили. Те твърдят, че там "Хамас" държи заложници и извършва военни действия. Преди дни ЦАХАЛ наредиха евакуация на пациенти и на други приютени палестинци и такава реално се осъществи, но имаше и жертви при израелски обстрел.

По-рано здравното ведомство, контролирано от "Хамас", предупреди, че шестима пациенти в интензивното отделение и три бебета в инкубатори са в опасност, тъй като горивото за генераторите е напът да свърши. "Израелската окупация е отговорна за живота на пациентите и персонала, тъй като комплексът сега е под неѝн пълен контрол", казват от министерството. От ЦАХАЛ засега не отвръщат нищо.

Израелски войски, танкове и снайперисти са обградили болница "Насър" в Хан Юнис в южната част на Газа от поне седмица. Към четвъртък вечерта израелците все още претърсваха лечебното заведение. На територията му са арестувани десетки терористи. 20 от тях са участвали в нападението на 7 октомври, твърдят израелските военни. ЦАХАЛ са намерили гранати и минохвъргачки. Израелски радар е установил, че преди месец терористите са стреляли с минохвъргачки от територията на болницата, каза говорителят на армията Даниел Хагари.

Миналия месец освободена заложничка заяви пред Associated Press, че тя и десетки други пленници са били държани в болницата "Насър".

Цивилните жертви в Ивицата Газа от началото на войната са вече 28 775, твърди здравното министерство, контролирано от "Хамас". През последното денонощие е имало 112 жертви.

Още: Нетаняху се обяви твърдо против международното признаване на палестинска държава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com