X
 
 

Израел върви към нови парламентарни избори през март

699 1
Израел върви към нови парламентарни избори през март
Снимка: Getty Images/Guliver
Двете най-големи партии на израелския Кнесет се договориха за провеждане на нови парламентарни избори в страната на 2 март, съобщиха от централата на партията Синьо и бяло, цитирани от РИА Новости.

"Взето е решение, че ако Кнесета бъде разпуснат тази седмица, изборите ще се проведат в понеделник, 2 март 2020 г.", се казва в изявление на централата на партията, получила най-много гласове след изборите през септември.

Нетаняху с отчаян опит да си върне контрола в Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи министър председателят да бъде избран чрез пряк вот, за да се избегнат трети за годината ...

Вечерта на 11 декември изтича триседмичният период, отделен на Кнесет за формиране на кабинета. Всички досегашни опити да се постигне съгласие за създаване на правителство на национално единство завършиха с неуспех. Ако не се намери компромис преди сряда вечерта, Израел ще се изправи пред третите парламентарни избори за година.

2 март, датата на новите избори, беше подкрепена от управляващата партия Ликуд. Лидерът на групата Кахол-Лаван Ави Нисенкорн отбеляза, че ако изборите не бъдат избегнати, ще бъдат положени всички усилия новата предизборна кампания да бъде възможно най-кратка, пише БГНЕС.

На 8 декември премиерът Бенямин Нетаняху предложи във видео обръщение министър-председателят да бъде избран чрез пряк вот, за да се избегнат третите по ред парламентарни изборив страната. "Ако "Кахол-Лаван" (бел. ред. - една от опозиционните партии в Израел), не иска правителство на национално единство, има само един начин да се предотвратят изборите в Кнессет – да бъде избран един от двамата. Нека хората решат на кого да се доверят като глава на правителството - Бени Ганц или мен. В "Кахол-Лаван" твърдят, че знаят какво искат хората. Затова нека хората решат - и никой освен хората. И със сигурност не пресата", каза Нетаняху. Още за отчаяния му ход и реакцията на опонента му Бени Ганц можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители