Япония може да свали севернокорейската ракета

4798
Япония може да свали севернокорейската ракета
Разглежда се въпросът за използване на зенитно-ракетни комплекси „Петриът” и кораби, оборудвани със система за проследяване „Иджис"

Министърът на отбраната на Япония Наоки Танака отново заяви, че Япония може да издаде заповед за унищожението на ракетата, която Северна Корея планира да изстреля в средата на април и която ще изведе в орбитата на Земята изкуствен спътник, в случай че нейният полет премине над японска територия, съобщава РИА "Новости".

Министърът поясни пред горната палата на парламента, че разглежда въпроса за използване на зенитно-ракетни комплекси „Петриът” и кораби, оборудвани със система за проследяване „Иджис”.

САЩ и Япония остро срещу изстрелването на ракета от КНДР

Япония призова днес Северна Корея да изостави своя план за изстрелване на съоръжението, за което твърди, че е сателит, предава АФП. Ток...

В началото на март Северна Корея обяви, че ще изстреля през април ракета, която ще изведе на орбита сателит по случай стотния рожден ден на основателя на КНДР Ким Ир Сен. Решението е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, забраняваща на комунистическата държава да извършва ядрени дейности и опити с балистични ракети.

Операцията е насрочена за периода между 12 и 16 април, заявил говорител на Корейския комитет за космически технологии. Основателят на КНДР е роден на 12 април 1912 година.

Ракета "Унха-3" ще изведе на орбита спътник за наземно наблюдение, построен от Северна Корея и наречен "Кванмионсон-3". Според Пхенян спътникът е необходим за икономическото развитие на страната и изстрелването му е в рамките на използването на космическото пространство за мирни цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com