Може ли Иран да вкарва дипломатически голове?

60850
Може ли Иран да вкарва дипломатически голове?
Снимка: Getty Images / Guliver

С резултат 1:3 срещу Босна Иран отпадна от Световното първенство по футбол. Но упоритата игра на иранците им заслужи рядко уважение от света, който е свикнал да свързва Иран по-скоро с тероризма и с подозрения за ядрени оръжия.

Иранците по целия свят, включително заклетите опоненти на ислямския режим, излъчваха гордост, докато чуждестранните коментатори хвалеха отбора, който започна Световното първенство с мач 0:0 срещу Нигерия, последван от спираща дъха загуба с 0:1 срещу Аржентина в мач, който до последните минути изглеждаше, че ще завърши наравно.

Това се случва на Световно първенство, което тази година съвпада с най-важната за Иран дипломатическа надпревара – преговорите по дългосрочното ядрено споразумение със световните сили, което трябва да ограничи иранската ядрена програма и да облекчи съкрушителните икономически санкции, както и да позволи на иранците да започнат да получават гражданство в други страни, което им е отказано от около 30 години.

Както футболният отбор на Иран показа впечатляващи защитни способности, така и иранските преговарящи, водени от получилия образованието си в САЩ външен министър Джавад Зариф, заеха твърда позиция миналата седмица по време на пресконференция във Виена, като заявиха пред репортери: „Не се отказваме от своите позиции... Със съпротивата на иранския народ, ние сме в добро положение. Искаме да постигнем споразумение и в същото време да защитим правата на иранската нация”.

Въпреки това успехът в преговорите ще изисква компромис и от двете страни, а това ще включва намаляване на броя на центрофугите, които Иран използва, за да обогатява уран.

В момента Иран има около 19 хиляди поставени центрофуги и около 10 хиляди работещи. Експерти по ядрено неразпространение като Робърт Айнхорн, бивш американски преговарящ с Иран, предложиха ограничаване на този брой до 2-6 хиляди, за да бъде сигурно, че Техеран не може бързо да натрупа достатъчно материал за ядрено оръжие.

Иран вече се съгласи на отстъпки по няколко въпроса. Други теми, които имат нужда от обсъждане, са срокът на действие на бъдещото споразумение и как ще бъдат свързани отстъпките на Иран с облекчаването на американските икономически санкции.

И САЩ, и Техеран сравниха ядрената сделка с кубчето на Рубик – нищо не е окончателно, докато всяко кубче не си намери мястото. Преговарящите по иранската ядрена програма трябва да се съберат отново на 2 юли във Виена. Те възнамеряват да останат там и да се опитат да подредят Кубчето на Рубик до 20 юли, когато изтича временното споразумение, което бе подписано през есента.

Най-вероятно разговорите ще продължат до последната минута, и то с дипломатическия еквивалент на продълженията. Високопоставени лица, включително външни министри на преговарящите шест страни, ще излязат на полето в последните мачове. Репортери и други заинтересовани лица от целия свят вече резервираха стаи в хотелите във Виена за по-голямата част от следващия месец и се подготвят за дълги дни и безсънни нощи.

Преди няколко години ирано-американец, съветник в Световната банка, сравни Ислямската република с футболен отбор, в който талантът е важен, но не е най-важното нещо, за да те приемат. Теократичните собственици на клуба поставят ограничения на играчите, които им позволява да бъдат сравнително успешни, но не толкова добри, колкото биха могли да бъдат при различни обстоятелства.

През повечето време през последните 35 години Иран беше страна със слабо представяне. На моменти тя се защитаваше смело – срещу Ирак по време на ирано-иракската война през 1980-1988 и сега – на Световното по футбол.

Но ако тази древна нация от 80 милиона души някога достигне потенциала си, тя ще трябва да се интегрира отново в света, и то не само на футболното игрище. За щастие, иранският духовен водач, аятолах Али Хаменей, разбира, че неговият народ се нуждае крайно много от успех във Виена - много повече, отколкото в Бразилия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com