Над 400 000 сирийски деца в Турция не ходят на училище

4175
Над 400 000 сирийски деца в Турция не ходят на училище
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 400 000 сирийски деца в Турция не посещават училище, като основната причина за това е недостиг на средства. Това се казва в доклад на неправителствената организация „Хюмън райтс уоч“ (ХРУ), предупреждавайки, че това може да доведе повече бежанци до решението да се запътят към Европа, или дори да се върнат в Сирия, предаде БГНЕС.

„Невъзможността да се осигури образование на сирийските деца поставя на риск цяло едно поколение“, се казва още в текста на организацията. „При липсата на надежда за по-добро бъдеще, отчаяните сирийски бежанци може да стигнат до излагане на живота си на опасност като се завърнат в Сирия или предприемат опасното пътуване към Европа“, посочват от ХРУ.

Миналата седмица от агенцията на ООН за бежанците съобщиха, че очакват до 600 000 мигранти и бежанци да преминат по вода от Турция до Гърция през следващите четири месеца.

От ХРУ предупреждават, че заради недостига на средства много често се налага и деца на бежанци да работят. Други причини за големия брой сирийски деца извън училищата са и езиковата бариера, както и трудностите при социалното интегриране.

В резултат от конфликта в страната общо 3 млн. деца не посещават училища вътре и извън Сирия.

Турция, където има 2,2 млн. бежанци от Сирия, миналата година се съгласи да осигури на сирийските деца достъп до публично образование и да разреши създаването на временни центрове за обучение от благотворителни и неправителствени организации. Според ХРУ, позовавайки се на данни на турското образователно министерство, от общо 708 000 деца, само 212 000 са получавали образование през изминалата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия