Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

17 май 2024, 14:19 часа • 1970 прочитания

Южна Африка отново се изправи срещу Израел пред Международния съд на ООН и в четвъртък поиска от магистратите да наредят на страната да прекрати не само военната си операция в Рафах, но и цялата си кампания срещу "Хамас" в Ивицата Газа.

На втория ден от изслушванията в съда израелският министър на външните работи Израел Кац заяви, че нищо няма да спре страната му да се защити от терористичната организация.

Още: 13 външни министри към Израел: "Спрете офанзивата в Рафах"

Израел: "Лицемерие от страна на Южна Африка"

„Поздравявам нашия израелски юридически екип за това, че ни представлява с чест и гордост в Международния съд в Хага срещу проявата на лицемерие от страна на Южна Африка“, заяви Кац.

Още: Над 300 камиона с хуманитарна помощ са изпратени в Ивицата Газа

„Както нашите представители казаха на южноафриканския юридически екип, който служи като юридическо рамо на убийците и изнасилвачите от "Хамас" - повтарянето на една лъжа хиляда пъти не я прави вярна“, добави той, цитиран от The Times of Israel.

Снимка: Getty Images

„Никаква сила няма да попречи на Израел да упражни правото си на самозащита. Ние ще продължим да се борим на правен, политически и военен фронт, докато всичките 132 наши заложници не се върнат при близките си", посочи топ дипломатът на близкоизточната държава.

Още: Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Какво още иска Южна Африка?

По време на два часа и половина спорове вчера, 16 май, 7-членният екип от южноафрикански и международни адвокати и юристи многократно се опита да окаже натиск върху съда да разпореди прекратяване на операциите на Израел срещу "Хамас". Юристите заявиха, че Израел е пренебрегнал предишни съдебни разпореждания, и намекнаха, че съдът ще изглежда безполезен, ако не предприеме действия, предаде The Times of Israel.

В своя защита днес израелската делегация обяви, че твърденията на Южна Африка за Ивицата Газа „напълно се разминават“ с фактите.

Още: Нетаняху: Битката в Рафах е критична за кампанията в Газа

Изслушванията в Международния съд бяха свикани, след като Южна Африка поиска от съда спешни мерки за защита на южния град Рафах в Ивицата Газа. Преди месеци страната твърдеше, че Израел извършва геноцид срещу палестинците в крайбрежния анклав. Ето какво нареди съдът тогава: 

Делото за геноцид срещу Израел: Висшият съд на ООН с временни мерки, но без спиране на огъня.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес