СУ отново е университетът с най-качественото образование у нас

6792
СУ отново е университетът с най-качественото образование у нас

Министерството на образованието и науката оповести тазгодишните резултати от своята рейтингова система. Тя дава отговори на въпросите кои са най-добрите висши учебни заведения у нас, кои специалности са най-добре платени, при кои заетостта е най-висока и т.н.

Отново Софийският университет „Свети Климент Охридски" е на челна позиция в 21 от общо 24 професионални направления, с които участва в класацията. Техническият университет има водещи позиции в 6 от 9 направления, с които участва, а Медицинският университет в София е начело в 5 от 5 направления, в които обучава студенти, предаде БНР.

Шефът на Сметната палата: Не е ясно за какво СУ е изхарчил 10 млн. лева

Има едно салдо от 10 млн. лева във финансовия отчет на Софийския университет, зад които няма аналитична отчетност. Това каза Цветан Цве...

Аграрният университет в Пловдив, Медицинският във Варна и Тракийският в Стара Загора имат по две първи места със свои професионални направления.

Специалностите медицина, фармация, стоматология и военно дело са тези с най-висока степен на приложение на придобитото образование - над 90%. В същото време това са и специалностите, в които безработицата е най-ниска - под 1%. Най-висока безработица има при тези, които са завършили животновъдство, история и археология.

По отношение на доходите - те са най-високи при завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет (3 000 лв.) и висшистите със специалност администрация и управление в Американския университет в Благоевград (над 2 750 лв.). Специалистите, завършили същите професионални направления, но в други учебни заведения, получават по-ниски доходи, като разликата в някои случаи надхвърля 4 пъти, показват още данните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com