Показен арест на бивш опозиционен кмет в Русия заради антивоенни видеа (ВИДЕО)

5849
Показен арест на бивш опозиционен кмет в Русия заради антивоенни видеа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Евгений Ройзман - бившият опозиционен кмет на един от най-големите руски градове Екатеринбург, е задържан по обвинения в престъпление във връзка с публичната му позиция срещу войната в Украйна, съобщава The Moscow Times.

Той може да бъде осъден на до пет години затвор по обвинение в "публични действия, насочени към дискредитиране на руските въоръжени сили", съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на местните служби за сигурност.

Киев обвини Русия в нелегални осиновявания на украински деца

Украйна обвини Москва, че е организирала масови нелегални осиновявания на украински деца, които са били прехвърляни от окупираните тери...

Кадри от задържането му, споделени от свързания с Кремъл канал в "Телеграм" Mash, показват маскирани агенти, които крещят: "Полиция, отворете!", докато влизат в жилищен блок. Видеото прекъсва, когато се вижда как Ройзман отваря вратата си, а заобиколен от агентите представител в цивилно облекло му обяснява в какво е обвинен.

Властите също така претърсиха няколко имота, свързани с Ройзман, включително християнски православен музей и няколко офиса на фондацията на политика в Екатеринбург, гласи още информацията на местните служби. Според местните медии в апартамента му била открита бизнес карта на бившия ръководител на Службата за сигурност на Украйна - Игор Петрович Смешко.

Ройзман потвърди повдигането на обвиненията, като заяви пред журналисти, разположени пред сградата, че наказателното дело е започнало в Москва.

ТАСС, позовавайки се на неназовани източници от правоохранителните органи на Екатеринбург, съобщи, че бившият кмет е бил задържан "заради видеоклипове в канала му в YouTube".

Ердоган: Крим трябва да бъде върнат на Украйна

Крим трябва да бъде върнат на Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание до участниците във 2-та сре...

Преди Ройзман е бил глобяван три пъти по силата на руските закони срещу "дискредитирането" на военните, които бяха приети след инвазията в Украйна. Повече от 200 души, сред които изтъкнатите критици на Кремъл Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин, са подложени на наказателно преследване за изразяване на несъгласие с войната на Владимир Путин в съседната страна.

Евгений Ройзман е един от малцината критици на Кремъл, които спечелиха кметски постове след поредица от големи опозиционни демонстрации по време на предизборната кампания на президента Владимир Путин през 2012 г. Той беше кмет на Екатеринбург - четвъртия по големина град в Русия, от 2013 г. до 2018 г., когато властите отмениха кметските избори, за да укрепят властта в Москва.

В периода 2003-2007 г. Ройзман бе член на долната камара на руския парламент - Държавната дума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com