Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.08. - Шест месеца война

24 август 2022, 00:59 часа • 3757 прочитания

Навършват се 6 месеца от старта на войната в Украйна. За тази половин година нещата на фронта постепенно стигнаха до състояние на равновесие. В Донбас линията на сблъсъци се установи в Донецка област, след като цялата Луганска област беше превзета от руската армия. В Херсонска област виси постоянната заплаха за украинска контраатака, но поне засега не се вижда как тя ще се осъществи. Явно е обаче, че руснаците се подготвят именно за украинска атака в Херсонска област. Остава отворен и въпросът със Запорожката АЕЦ.

На 24 август Украйна отбелязва и Деня на независимостта. В тази връзка президентът Зеленски нееднократно предупреди, че Русия готви ескалация на насилието навръх празника. Той обаче предупреди Москва, че ще срещне жесток отпор, ако се стигне до по-интензивни атаки срещу страната му.

За евентуално засилване на офанзивата съобщи и САЩ. Посолството в Киев призова американските граждани да напуснат Украйна поради повишената заплаха в близките дни от ракетни атаки на територията на страната. Подобно предупреждение отправи и Германия към своите граждани.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес