Русия и Иран ще обменят опит в борбата срещу "масовите безредици"

2977
Русия и Иран ще обменят опит в борбата срещу "масовите безредици"
Снимка: Getty Images

Руският главен прокурор Игор Краснов се обяви за обмяна на опит с Иран в борбата с "масовите безредици". Той пристигна на официална визита в Техеран във вторник по покана на колегата му Мохамад-Джафар Монтазери, съобщи базираната в Лондон независима телевизия Iran International.

Страните подписаха два документа за сътрудничество по правни и съдебни въпроси. Иранският главен прокурор заяви, че "позициите на Техеран и Москва са много близки по много въпроси и това налага укрепване на връзките".

ЕС с нови санкции срещу Иран

Нови санкции на Европейския съюз срещу Иран ще бъдат насочени към Революционната гвардия на страната, предаде Ройтерс, цитирайки герман...

Всичко това се случва, след като иранският режим извърши две публични екзекуции срещу арестувани протестиращи, а вчера в Техеран бяха осъдени още 400 демонстранти. Издадените смъртни присъди към момента са 11, включително двете изпълнени.

Отделно - Русия и Иран задълбочават сътрудничеството си във военния сектор, като Москва продължава да получава доставки на дронове камикадзе от Техеран. Властите в страната от Близкия изток заявиха, че ще пращат ракети на диктатора Владимир Путин, но ООН ги заплашва с нови санкции и затова се планира намаляване на обсега на оръжията, с което Иран да се придържа към резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

ОЩЕ: Иран ще праща ракети на Русия, но намалява обсега им заради заплахата на ООН от санкции

Протестите в Иран продължават, а координаторите планират мащабни демонстрации в следващите дни, за да почетат паметта на обесения 23-годишен Мохсен Шекари в столицата Техеран. В Кередж също се очакват големи протести. Вчера имаше най-малко 8 демонстрации в пет провинции, отчитат от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Иранският режим е арестувал над 18 000 граждани, осъдиха племенницата на върховния водач

Над 18 000 иранци са били арестувани от началото на масовите общонационални протести на 16 септември. Това обяви Иранската организация ...

В ежедневния си анализ експертите акцентират върху три члена от законопроект, одобрени от Парламентарната комисия по правосъдие и право. С тях се създава полицейска служба за деца и юноши. Полицейските сили ще са под ръководството на иранските правоприлагащи органи в рамките на Министерството на вътрешните работи.

Някои правозащитни организации изчисляват, че служителите на силите за сигурност са убили най-малко 68 деца при потушаването на протестите от средата на септември насам. Създаването на полицейски сили, предназначени за деца и юноши, вероятно ще отнеме няколко месеца и може да подскаже, че режимът разглежда протестите сред иранската младеж като дългосрочна заплаха.

Освен това върховният водач Али Хаменей смени ключови духовници, вероятно за да подобри усилията си за идеологически контрол върху служителите в сферата на сигурността. На 13 декември висшият изповедник Абдоллах Хаджи Садеги назначи трима нови духовници на важни ръководни постове в организацията "Басидж" – съставна част от Иранската революционна гвардия.

Али Хаменей поддържа мрежа от представители на духовенството като Хаджи Садеги, които наблюдават всички ешелони на държавните служби за сигурност и действат като политически комисари. Те контролират идеологическо-политическото обучение на службите, разпространението на пропагандата, духовната ангажираност на служителите и се стремят да гарантират подчинението на службите на волята на върховния лидер.

САЩ: Има опасно военно партньорство между Иран и Русия

Съединените щати изразиха тревога от "пълномащабното партньорство в областта на отбраната" между Русия и Иран, като го определиха като ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Не спазват обещанието: Израелци разпиляха пакети с храни за Газа (ВИДЕО)

Буря събори огромен билборд в Мумбай, трима загинаха (ВИДЕО)

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Стотици хиляди бягат от Рафах, но и на север не е безопасно - Израел атакува Джабалия

Служител на ООН е тежко ранен в Рафах

Осем болници в Делхи получиха бомбена заплаха по мейла

Масови арести на протестите в Армения (ВИДЕО)

"Не искаме повече гробове": Израел почете загиналите във войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com