Иран ще праща ракети на Русия, но намалява обсега им заради заплахата на ООН от санкции

2497
Иран ще праща ракети на Русия, но намалява обсега им заради заплахата на ООН от санкции
Снимка: Getty Images

Заради страх от международни санкции Иран иска да ограничи обсега на ракетите, които планира да предостави на Русия за войната в Украйна. Това съобщават четирима високопоставени израелски служители пред американската медия Axios, позовавайки се на разузнавателни доклади.

Доставките на ирански балистични ракети за Русия биха могли да нарушат резолюция на Съвета за сигурност на ООН и да задействат механизъм, който би наложил отново санкции на ООН срещу Иран. Подобна ситуация би била проблематична за Техеран, но още повече за Москва, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Зеленски: Путин няма да използва ядрени оръжия, защото се страхува да не умре

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че е малко вероятно Владимир Путин да прибегне до ядрени оръжия срещу Украйна, тъй като...

Съгласно Резолюция 2231 на Съвета, приета през 2015 г. като част от ядреното споразумение, до октомври 2023 г. държавите нямат право да прехвърлят или получават от Иран балистични ракети и безпилотни летателни апарати, които имат обсег над 300 км и полезен товар над 500 кг.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин посети Техеран с военна делегация на 3 декември и се срещна с генерал-майор Мохамед Хосейн Багери - началник на щаба на Иранските въоръжени сили. Фомин присъства на четвъртото заседание на Съвместната комисия за военно сътрудничество, която беше създадена в края на миналата година с цел да се стимулира сътрудничеството в областта на отбраната между Русия и Иран.

В контекста на всичко това - Израел се опасява, че Русия ще предостави на Иран двигатели за ракетите с далечен обсег на Техеран, което би било в нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Има и притеснения, че Москва ще позволи на Иран по-голяма свобода на действие в Сирия, за да атакува израелските и американските сили в региона.

Първоначално Иран отричаше, че предоставя на Русия безпилотни самолети, но миналия месец си призна. Все пак от Техеран твърдят, че това е станало преди началото на войната. Москва използва дроновете камикадзе от септември насам за удари по гражданска и енергийна инфраструктура в Украйна. Руснаците отричат подобни действия, въпреки че вече има безброй доказателства точно за обратното.

Сега пък на дневен ред излиза темата с ракетите. Четиримата израелски служители заявяват пред Axios, че международният натиск не е възпрял напълно Техеран да планира пратки към Русия и че Ислямската република възнамерява скоро да продължи с доставките. Но в опит да смекчи международните последици и да не наруши резолюцията на Съвета за сигурност, Иран планира да предостави на Русия само ракети с обсег на действие по-малък от 300 км и да модифицира други, така че да останат в рамките на заложените параметри.

Путин увеличава парите за войната в Украйна: Какво ще прави с другите си войни и цели?

Руският военен бюджет за 2023 година е 143 млрд. долара (над 9 трилиона рубли). Това представлява почи 8% от БВП на Руската федерация с...

Това включва ракетната система Fateh-110, която има обсег от 300 километра, но иранците планират да я модифицират, така че да не нарушава резолюцията, според израелските служители. Добавя се, че иранците първоначално са обмисляли да предоставят на Москва и ракетата Zolfaghar, която има обсег от 700 километра, но вече такава пратка не се обсъжда.

Иранското министерство на външните работи и говорителят на иранския представител в ООН не са коментирали темата.

През последните седмици Израел предостави на десетки западни държави досие с разузнавателна информация за ирански оръжейни доставки за Русия. Израелски официални лица заявиха, че се надяват да използват настоящия фокус върху иранската помощ за руските военни усилия като средство за засилване на международния натиск върху Техеран. Белият дом отказа да коментира израелската оценка, но говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви на брифинг с репортери в петък, че администрацията на Джо Байдън все още е загрижена за възможността Иран да предостави на Русия балистични ракети. Това, според Вашингтон, създава силен съюз между Техеран и Москва.

ОЩЕ: Русия и Иран със сделка за завод за военни дронове на руска територия, казват от САЩ

САЩ: Има опасно военно партньорство между Иран и Русия

Съединените щати изразиха тревога от "пълномащабното партньорство в областта на отбраната" между Русия и Иран, като го определиха като ...

Външните министри на ЕС се срещнаха в понеделник и осъдиха военната подкрепа на Иран за Русия по време на войната. "Европейският съюз категорично предупреждава Иран срещу всякакви нови доставки на оръжия за Русия, по-специално всякакви стъпки към евентуално прехвърляне на балистични ракети с малък обсег на действие към Русия, което би представлявало сериозна ескалация", се допълва в изявлението. "Европейският съюз ще продължи да реагира на всички действия на руска агресия срещу Украйна и ще държи Иран отговорен, включително чрез допълнителни ограничителни мерки".

ОЩЕ: Иран учи Русия на трикове за заобикаляне на петролните санкции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com