Русия заби нож в гърба на Иран заради спорни територии (ВИДЕО)

18437
Русия заби нож в гърба на Иран заради спорни територии (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Връзките между Русия и Иран, които задълбочиха сериозно военното и икономическото си сътрудничество от началото на подпалената от Москва война в Украйна, изглежда, започват да се разкъсват.

Техеран потвърди суверенитета си над три острова в Персийския залив, след като Русия и Съветът за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) отново оспориха правата на Иран. В съвместното изявление на Русия и Съвета по време на шестата съвместна министерска среща в рамките на стратегическия диалог, която се проведе в понеделник в Москва, министрите потвърдиха подкрепата си за Обединените арабски емирства (ОАЕ), които също претендират за суверенитет над островите.

Осуетиха атака срещу израелското посолство в Баку, Иран ли стои зад нея?

Министърът на външните работи на Израел Ели Коен обвини Иран, че стои зад осуетения заговор за нападение срещу израелското по...

Става въпрос за островите Абу Муса, Голям Тунб и Малък Тунб, които са контролирани от Иран от 1971 г., но за които претенции предявяват и ОАЕ.

Кои действия на Москва ядосаха Техеран?

В изявлението се призовава за "двустранни преговори или Международния съд на ООН, в съответствие с правилата на международното право и Устава на ООН, да реши дали този въпрос е в съответствие с международната легитимност".

Москва поиска решение, базирано на дипломация, но говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани отхвърли съдържанието на изявлението на Русия и Съвета за трите острова. Той заяви, че те "вечно принадлежат на Иран и подобни изявления са несъвместими с приятелските отношения на Иран с неговите съседи", предаде независимата и базирана в Лондон иранска телевизия Iran International.

Два дни след обявяването на изявлението Техеран привика руския посланик, а ирански официални лица призоваха Руската федерация да коригира позицията си по териториалния конфликт.

Как това променя сътрудничеството между Русия и Иран?

Първата среща в рамките на стратегическия диалог между Русия и Съвета за сътрудничество в Персийския залив се проведе в саудитската столица Рияд през 2017 г., но през последните години наклонността на Москва към арабските страни се засилва, особено след руската инвазия в Украйна. Въпреки това спорният въпрос за островите ще бъде удар за Техеран, който след войната в Украйна сключи мощен съюз с Москва - най-вече за доставка на дронове камикадзе от типа "Шахед", които руснаците използват за удари по гражданската и енергийната инфраструктура на Украйна.

Обвиниха британски университети, че помагали на Иран да създава дронове

Британското правителство заяви днес, че разследва обвиненията, че университети си сътрудничат с Иран в сферата на технологиите за произ...

Има даже съобщения, че двете страни са се договорили за изграждане на завод за ирански дронове в Русия, за да не се налага на Москва да разчита само на доставки. През март 2023 г. от Вашингтон изразиха притеснения за задълбочаващите се връзки между Москва и Техеран: САЩ: Русия и Иран са сключили безпрецедентно военно споразумение

Само че сега се натрупаха няколко фактора, които показват, че не всичко е "розово". Според базираната във Великобритания изследователска група Bourse and Bazaar - Русия не изпълнява поети ангажименти от военно естество към Иран. Още до 2021 г. иранците са платили цялата сума за 50 руски изтребителя "Су-35", но Москва още не ги е доставила и вероятно това няма да се случи до края на 2023 г. Тогава е заложеният краен срок на споразумението, гласи информацията.

ОЩЕ: Проблем за Русия с Иран, цъкаща бомба на фронта и след бунта на руски генерал (ВИДЕО)

Историята на оспорваните острови

Трите острова в Персийския залив са били част от Иран, което може да се потвърди от исторически и географски документи. Въпреки това Обединените арабски емирства неведнъж са предявявали претенции към тях, описвайки ситуацията като "продължаваща окупация от страна на Ислямска република Иран".

Нови данни, че Иран помага на Русия да строи завод за дронове

Русия работи по план за начало на свое производство на дронове - почти сигурно с иранска помощ. Това съобщи британското разузнаван...

Трите острова попадат под британски контрол през 1921 г., но на 30 ноември 1971 г., ден след като британските войски напускат региона и само два дни преди ОАЕ да станат официална федерация, тогавашният шах Мохамед Реза Пахлави изпраща иранския флот, за да подсигури и трите острова. Иранските сили остават там, като само на Абу Муса има цивилно население - по-малко от 2000 души.

Отношението на Москва към страните в Персийския залив

Съветът за сътрудничество в Персийския залив е регионална организация, обединяваща шест държави - Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия. Той многократно изразява подкрепа за "правото на държавата ОАЕ да възстанови суверенитета си над трите си острова и над териториалните води, въздушното пространство, континенталния шелф и икономическата зона на трите острова, тъй като те са неразделна част от държавата Обединени арабски емирства".

Като настоява Иран да отговори на усилията на ОАЕ и международната общност за решаване на въпроса с мирни средства или да се обърне към Международния съд, ССПЗ иска Техеран "да спазва основните стълбове за насърчаване на добросъседските връзки, взаимното уважение и ненамесата във вътрешните работи".

Руският външен министър Сергей Лавров лично прие арабските си колеги от Персийския залив в Москва и приветства сближаването, като заяви, че "това създава по-позитивна атмосфера в този регион".

Страните от Персийския залив запазиха топли отношения с Русия след нейното нахлуване в Украйна въпреки твърденията им, че подкрепят мнението на международната общност за войната.

Назрява дипломатически скандал между Украйна и Израел заради войната

Посолството на Украйна в Израел обвини близкоизточната страна, че заема "ясна проруска позиция" заради липсата на хуманитарна и оръжейн...

През март саудитският министър на външните работи принц Фейсал бин Фархан заяви по време на посещение в Москва, че Рияд е готов да посредничи в "руско-украинския конфликт". Саудитска Арабия също така укрепи отношенията си с Киев, като изпрати значителни количества хуманитарна помощ. Също така посредничи между Русия, САЩ и Украйна за размяна на затворници.

Според анализ на мозъчния тръст Carnegie Endowment for International Peace - много арабски медийни платформи възприемат наратив, който оправдава руската инвазия с позоваване на правото на Русия да защитава националната си сигурност. В тях се представя наративът, че Украйна е западна марионетка, която е започнала военни действия и заплашва Русия.

ОЩЕ: Ето как Иран и Русия задълбочават военното и "медийното" си сътрудничество

ОЩЕ: Иран: Русия стана най-големият инвеститор в страната ни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com