Ето как Иран и Русия задълбочават военното и "медийното" си сътрудничество

2158
Ето как Иран и Русия задълбочават военното и "медийното" си сътрудничество
Снимка: Getty Images

Неуспехът на западните санкции срещу доставката на оръжейни компоненти за Иран вероятно е допринесъл за способността на Русия да заобиколи наказателните мерки и да придобие части за бойни дронове чрез военно сътрудничество с Техеран. Това гласи днешният анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), следящ изкъсо случващото се в Ислямската република.

На 5 февруари официални представители на САЩ заявиха, че Русия и Иран напредват с плановете за изграждане на ирански завод за дронове на руска територия. Това ще е вторият такъв завод, който Техеран изгражда в чужбина, пише Wall Street Journal. През май 2022 г. Иран откри такъв в Таджикистан - държава членка на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и кандидатка за Евразийския икономически съюз (ЕАИС).

Иранският аятолах обяви, че помилва "десетки хиляди затворници"

Върховният лидер на Иран Али Хаменей съобщи, че е наредил амнистия или намаляване на присъдите за лишаване от свобода на "десетки хиляд...

Сега Русия може да използва значителните си икономически връзки с Таджикистан чрез ОДКС и ЕАИС, за да "изпере" компоненти за дронове или да закупи безпилотни летателни апарати, за да ги ползва в Украйна, в опит да заобиколи международните санкции, анализират експертите от ISW.

През ноември 2022 г. британската разследваща група Conflict Armament Research (CAR) съобщи, че 82% от свалените в Украйна ирански дронове Shahed-131, Shahed 136 и Mohajer-6 са имали чипове, полупроводници и други компоненти, които са били доставени от САЩ въпреки строгите ограничения за внос и износ на такива компоненти в Иран. CAR също така отбеляза, че свалените безпилотни летателни апарати са съдържали по-висок клас технологични възможности и имат "значителен скок във възможностите" в сравнение с други системи, наблюдавани преди това в Близкия изток.

Повечето произведени на Запад компоненти в свалените ирански дронове са произведени между 2020 и 2021 г., след изтичането на санкциите на Съвета за сигурност на ООН за тежките оръжия срещу Иран през 2020 г.

ОЩЕ: Украинците откриха в ирански дрон компоненти от над 30 западни компании, даже и украински

ОЩЕ: Разкриха схемата, с която Русия внася ключови компоненти от западните технологични гиганти

Иран обвини Израел пред ООН и обеща отмъщение

Иран пряко обвини Израел за нападението с дрон срещу военен завод близо до централния град Исфахан, което стана миналия уикенд. Досега ...

Повечето западни компании, чиито компоненти бяха открити в свалените ирански безпилотни самолети в Украйна, отрекоха да са продавали директно компоненти на Русия, Иран или Беларус от началото на войната. Представител на швейцарска производствена компания обаче отбеляза, че е "невъзможно да бъдем напълно сигурни, че дистрибуторите на оръжейни компоненти не продават на санкционирани субекти".

В същото време свързани с иранския режим акаунти в социалните мрежи твърдят, че "Артеш" - Армията на Ислямска република Иран - ще направи важно съобщение на 8 февруари, вероятно свързано с придобиването на изтребители Су-35 от Русия. Техеран отбелязва на тази дата Деня на военновъздушните сили на "Артеш".

Парламентаристът Шахриар Хейдари по-рано заяви, че Иран ще получи неуточнен брой Су-35 от Русия в началото на следващата персийска календарна година (март 2023 г. - март 2024 г.). Вероятно Техеран иска тези самолети и други модерни военни платформи в замяна на това, че подкрепя военно руската инвазия в Украйна.

ОЩЕ: Русия и Иран задълбочават военното сътрудничество

Оценка: Иран заплашва Украйна и ще затвърди подкрепата си към Русия

Ирански официални лица заплашиха Украйна и няколко други държави в Близкия изток за предполагаемото им сътрудничество с Израел за удара...

По данни на Министерството на външните работи на Иран - секретарят на Висшия съвет за национална сигурност контраадмирал Али Шамхани ще пътува до Москва през следващата седмица. Шамхани планира да обсъди темата Афганистан с висши руски служители, но вероятно ще говорят и за иранската подкрепа за войната на Русия в Украйна и други възможни форми на военно сътрудничество.

Междувременно работната група за медийно сътрудничество между Иран и Русия проведе четвъртата си сесия в Техеран на 6 февруари. Заместник-министърът на културата и информацията Фаршад Мехди Пур председателстваше срещата и призова за съвместни усилия за "неутрализиране на западните медийни атаки".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com