Руският проблем с чужденците

46259
Руският проблем с чужденците
Снимка: Lenta.ru

В Русия няма никакви наченки на адекватна интеграционна политика. Докато това не се промени, отношенията между руснаците и чужденците явно ще продължат да бъдат белязани предимно от предразсъдъци.

Бирюльово е един от безутешните московски квартали. Жилищните сгради в него са все панелки, а в самия му център има огромна борса за плодове и зеленчуци. Тя е контролирана изцяло от имигранти, много от които са от Кавказкия регион и страните от Централна Азия. Някои от тях имат разрешителни за работа, други - не. Мнозина московчани отдавна роптаят срещу нелегалните имигранти и борсата.

Миналата неделя напрежението ескалира. Близо пет хиляди души, сред които и много руски националисти, излязоха на протест. Те настояваха за затварянето на пазара, както и за затягането на мерките срещу нелегалната имиграция. В основата на протеста им стои убийството на 25-годишния московчанин Егор Щербаков. В нощта срещу четвъртък (10.10.) той бе наръган с нож пред дома си в присъствието на годеницата си. Според нейните показания, нападателят изглеждал като човек от района на Кавказ. Това се потвърждава и от записите на охранителна камера.

Планирана акция на националистите или спонтанен изблик на граждански гняв?

Демонстрацията от неделя вечерта в Москва започна като мирен протест, в който се включиха и много деца и възрастни. Впоследствие обаче по улиците бяха издигнати националистически лозунги като "Русия на руснаците" и мирната демонстрация постепенно прерасна в насилие. Стигна се до ожесточени сблъсъци със силите на реда. Близо 400 демонстранти бяха задържани, имаше и много ранени.

Дали става въпрос за планирана акция на руските националисти или пък за спонтанен изблик на граждански гняв? "И двете", казва директорът на Центъра за изследване на миграцията Дмитрий Полетаев. "В Русия просто няма адекватна миграционна и интеграционна политика", обяснява той в интервю за Дойче веле. Полетаев добавя, че мнозина хитри предприемачи богатеят на гърба на имигрантите, а руското общество долавя само негативните последици от това.

Що е то Евросур?

Новата система за наблюдение на границите на ЕС Евросур има две основни задачи - да пази бреговете на Европа от бежанци и да осигурява...

Много руснаци смятат, че чужденците им отнемат работните места. Има и такива, които свързват уличната престъпност предимно с чужденците. Статистики, които да доказват тези твърдения, обаче няма.

Известният блогър Антон Носик написа по този повод следния коментар: "Всички погроми в Русия са - точно както преди 100 години - следствие от опитите на властимащите да решат проблeмите си за сметка на чуждите в тази страна и друговерците. Те насочват гнева на народа към тях."

Московчани обаче критикуват и силите на реда. Първо полицията използва сила срещу демонстрантите в Бирюльово, а ден по-късно извърши масови арести на мигранти, за да установи дали са замесени в престъпления.

Шефът на полицейския синдикат Михаил Пашкин защитава действията на силите на реда. В интервю за радио "Ехото на Москва" той казва, че полицаите може да се окажат между два фронта. "Гражданите виждат пред себе си полицаи в униформи и изливат гнева си върху тях. Виновни обаче са други - хората, които печелят добри пари, наемайки мигранти на работа в борсите, пазарите на едро и търговските центрове", подчертава Пашкин.

Москва или Москвабад?

Земя на безценица

Всяка година милиони хектари земя в Африка, Азия и Латинска Америка стават собственост на инвеститори от чужбина. И това масово изкупу...

Руската икономика обаче изпитва остра нужда от мигрантите - те чистят улиците на Москва, работят по строежите и вършат най-черната работа в редица други браншове. Московчани дори вече наричат града си "Москвабад", заигравайки се с името на туркменистанската столицата Ашхабад.

По данни на Федералната миграционна служба, на територията на Русия пребивават общо 11 милиона чужденци, от които 3,5 милиона са нелегални имигранти. Същевременно няма никакви статистически данни за броя на мигрантите от Кавказкия регион, например за чеченците или дагестанците, тъй като те притежават руски паспорти. Не се знае и колко чужденци живеят в Москва.

Експертите обаче предупреждават, че Русия има остра нужда от мигранти. Населението на страната се топи дори по-бързо от това на една Германия. "Русия годишно губи по един милион работна ръка, а липсите могат да бъдат запълнени само с внос на работници от чужбина", казва Дмитрий Полетаев.

Казано накратко: Русия е зависима от трудовата миграция. Засега обаче в страната няма никакви наченки на адекватна интеграционна политика. Докато това не се промени, отношението между руснаците и имигрантите най-вероятно ще продължава да бъде белязано от предразсъдци.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com