Войната в Близкия изток: Израел твърди, че контролира центъра на град Газа (ВИДЕО)

7635
Войната в Близкия изток: Израел твърди, че контролира центъра на град Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Боевете между Израел и Хамас продължават. В проливен дъжд израелската армия води сражения с палестински бойци, а лошото време поставя въпросът и за съдбата на хилядите палестинци, които са останали без дом и живеят на открито или в палатки. 

Още: Нова американска помощ за Украйна и Израел възможна най-рано догодина?

Израелската армия вече контролира центъра на град Газа, а най-голямата болница в ивицата - Ал Шифа е обкръжена, съобщи военният министър Йоав Галант. Смята се, че в Ал Шифа се намира щабквартирата на бойците на Хамас, а от Белия дом обявиха, че според американското разузнаване Хамас използва болницата, за да ръководи военните си действия и вероятно да складира оръжия. "Това е военно престъпление", обяви говорителят по национална сигурност Джон Кърби. От групировката отричат и твърдят, че в болницата се намират 650 пациенти и между 5 и 7 хиляди цивилни.

Израел превзе сгради на Хамас

По-рано израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщават, че военнослужещи от 7-а бронирана бригада и пехотна бригада "Голани" са превзели няколко правителствени сгради на "Хамас" в град Газа. Те се намират в кварталите Шейх Иджлин и Римал.

Сред обектите, завзети от войските на Израел, са парламентът на "Хамас", неговият правителствен комплекс и полицейското управление.

В съобщението, цитирано от The Times of Israel, се казва, че войските са завзели т.нар. къща на губернатора в Газа, в която са се помещавали офисите на военното крило и полицията на "Хамас", офисите на разузнавателния отдел на екстремистите и други обекти, използвани за подготовка на нападението на 7 октомври.

Още: Разузнавателни данни: "Хамас" е планирала още по-дълбока атака срещу големи израелски градове

ЦАХАЛ заявяват, че са превзели и сградата на инженерния факултет на университета в Газа, която "е служила като институт за производство и разработване на оръжия". Превзет е и друг комплекс на "Хамас" с тренировъчна база, команден център, стаи за разпити и арестантски килии.

Освен това израелската армия разкри тунел на терористите, водещ директно от болница „Ал-Рантиси“ до къща, използвана от лидерите на „Хамас“. Тунелът е също до училище и до една от сградите на ООН.

Още: САЩ са изправени пред война на три фронта. Готови ли са за това?

Не липсваха и ответни удари. Трима души бяха ранени днес в Тел Авив, след като екстремисти от Ивицата Газа за пореден пъти изстреляха ракети срещу града, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още: Израелската полиция разследва сексуалните зверства на "Хамас" от 7 октомври

Времето усложни още повече обстановката в Газа

По-рано лекар в главната болница в град Газа, която има недостиг на гориво, каза, че 200 пациенти са били погребани в масов гроб. Хиляди хора, които спят в палатки в Газа, са изправени пред проливен дъжд през нощта. Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците съобщи, че 580 000 разселени хора в южната част на Газа са потърсили подслон и че пренаселеността, съчетана с проливен дъжд, ще влоши още повече условията.

Още: 10 оцелели от клането на музикалния фестивал в Израел са изпратени в психиатрии

Говорителят на Световната здравна организация Маргарет Харис излезе с изявление относно трудността на ситуацията за вече разселените в Газа, като каза, че „дъждът само ще увеличи още повече страданията“. В началото на войната израелските отбранителни сили призоваха 1,1 милиона жители на северна Газа да се евакуират на юг от ивицата, тъй като започна да разширява военната си операция срещу Хамас. Градовете на юг, като Хан Юнис, бързо станаха пренаселени със съобщения, че до 90 души се приютяват в един дом .

Градовете в централната част на Газа, които се смятат за безопасни, бързо се застроиха с импровизирани палатки, тъй като вече няма място в преустроените училищни сгради или болнични дворове.

Още: "Хамас" хвърля 7 гранати в бомбоубежище, невъоръжен израелски войник им ги връща обратно (ВИДЕО)

Световната здравна организация по-рано заяви, че в Газа е неизбежна „катастрофа за общественото здраве“ поради масово разселване, пренаселеност и щети на водоснабдителната и канализационната инфраструктура, които са причинили скок на болестите, предавани по вода, и бактериалните инфекции.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1200 души, а 5 600 са ранени. Други 240 бяха взети за заложници, като повечето от тях остават в плен. Сред тях има граждани на най-различни страни, включително и България. Припомняме, че преди дни Тел Авив ревизира данните за загиналите, като преди беше съобщавано, че са 1400.

Още: Израелската полиция разследва сексуалните зверства на "Хамас" от 7 октомври

Палестинското министерство на здравеопазването на окупирания Западен бряг съобщи днес актуализирани данни за жертвите в Газа. Според тях 11 180 палестинци, сред които 4609 деца и 3100 жени, са били убити при израелски атаки срещу Газа от 7 октомври насам. Ранени от атаките са 28 200 души.

Още: Разкрити са още тунели на "Хамас" до болници и училища. Израел съобщи за 46 свои загинали военни

Заложниците

Все още над 200 души остават в плен на Хамас. Днес бе потвърдена официално смъртта на 19-годишната Ноа Марчиано, която бе държана за заложничка от "Хамас" в Газа. Причината за смъртта не се обявява, но от израелската армия заявиха, че семейството на Марчиано е било уведомено. Момичето бе част от 414-ти бойно-разузнавателен корпус на ЦАХАЛ, който е бил разположен в Нахал Оз в момента на атаката на екстремистите срещу Израел на 7 октомври.

Още: Израел прехвърля инкубатори от своя болница в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Същевременно американският президент Джо Байдън изрази оптимизъм, че в близко бъдеще ще бъдат освободени някои от заложниците. Той уточни, че следи отблизо преговорите с Хамас и се надява скоро да има резултат. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com