Разузнавателни данни: "Хамас" е планирала още по-дълбока атака срещу големи израелски градове

5484
Разузнавателни данни: "Хамас" е планирала още по-дълбока атака срещу големи израелски градове
Снимка: Getty Images

Първите улики идват от телата на убитите бойци от "Хамас" - карти, рисунки, бележки, оръжия и екипировка, които са носили. В градчето Беери, превзето от екстремистите на 7 октомври, един от убитите е носил тетрадка с ръчно изписани стихове от Корана и заповеди, които гласят: "Убий колкото се може повече хора и вземи колкото се може повече заложници".

Други бойци са оборудвани с газови бутилки, белезници и термобарични гранати, предназначени да превърнат къщите в ад.

Всички тези примери са парче от ужасен пъзел от стотици отделни престъпления на определени места. Пет седмици по-късно сглобените фрагменти започват да разкриват контурите на по-широкия план на "Хамас", който според анализаторите е имал за цел не само да убие и залови израелци, но и да предизвика пожар, който да обхване региона и да доведе до по-широк конфликт.

Още: "Хамас" обстрелва с РПГ израелските военни от болница, криейки се зад цивилни (ВИДЕО)

Целта на "Хамас"

Това пише Washington Post относно атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, която впоследствие предизвика отговор от страна на правителството на Бенямин Нетаняху, обявило война на терористите.

Доказателствата, описани от повече от дузина настоящи и бивши служители на разузнаването и сигурността от четири западни и близкоизточни държави, разкриват намерението на "Хамас" да нанесе удар с исторически мащаби. Екстремистите са очаквали, че действията на групировката ще принудят Израел да реагира с огромна сила.

Констатациите хвърлят нова светлина и върху тактиките и методите, използвани от "Хамас", за да заблуди израелското разузнаване и да осуети първоначалните усилия на израелските сили да спрат нападението. След като пробиват израелската граница на около 30 места, бойците на "Хамас" организират масово клане на войници и цивилни в най-малко 22 израелски села, градове и военни постове, след което въвличат израелските защитници в престрелки, продължили повече от ден.

Още: ЕС осъди "Хамас" за използването на болници и цивилни като живи щитове

Плановете на "Хамас" разкриват по-дълбока атака

Нови данни сочат, че от "Хамас" са били готови да отидат още по-далеч. Според официални лица някои от бойците са носели достатъчно храна, боеприпаси и оборудване за няколко дни, както и инструкции да продължат навътре в Израел, ако първата вълна от нападения успее, като евентуално ударят по-големи израелски градове.

Снимка: Getty Images

Още: Заради "геноцид": Внесен е иск срещу Израел в Международния наказателен съд

Щурмовите екипи успяха да проникнат до Офаким, израелски град на около 25 км от Ивицата Газа и на около половината от разстоянието между анклава и Западния бряг - другата палестинска автономия. Според двама високопоставени служители на близкоизточното разузнаване и един бивш американски служител, запознат подробно с доказателствата, едно от подразделенията е носело разузнавателна информация и карти, които предполагат намерение нападението да продължи до границата на Западния бряг. През последните месеци "Хамас" увеличава контактите си с бойци от Западния бряг, въпреки че групировката твърди, че не е уведомила предварително съюзниците си там за плановете от 7 октомври.

"Ако това се беше случило, щеше да е огромна пропагандна победа - символичен удар не само срещу Израел, но и срещу Палестинската власт" - правителството, което упражнява частичен контрол на Западния бряг. Това твърди бивш американски служител пред WP.

Още: Израел удари терористична клетка в Ливан, "Хизбула" отвърна (ВИДЕО)

"Хамас" старателно е планирала и се е подготвяла за масово убийство на израелски цивилни граждани в мащаб, който е много вероятно да провокира израелското правителство да изпрати войски в Газа, твърдят анализатори. Точно това и се случи. Всъщност лидерите на "Хамас" публично изразиха готовност да приемат тежки загуби - потенциално включващи смъртта на много цивилни граждани на Газа, живеещи под управлението на екстремистите.

Внимателно разузнаване

За да получи подробна разузнавателна информация, "Хамас" ползва евтини дронове за наблюдение, които създават карти на израелските градове и военни съоръжения в радиус от няколко километра от бариерната система на стойност 1 милиард долара, която Израел изгради, за да огради Газа.

Според служители на разузнаването групата е получавала допълнителна информация от работници от Газа, на които е било разрешено да влизат в Израел за работа, често в същите земеделски общности, които са били на прицел на "Хамас".

Още: Ужасна история: Лидерите на Хамас живеят в лукс, докато Газа мизерства

Организацията дори е наблюдавала израелски уебсайтове, като е проучвала снимки на недвижими имоти и публикации в социалните мрежи, представящи живота в кибуците и разположението на сградите и къщите.

Израел смята, че главният архитект на плана е Йехия Синвар, военният лидер на "Хамас". Прекарал две десетилетия в израелски затвори, Синвар владее свободно иврит и е бил студент по израелска политическа култура и новинарски медии.

Още атаки в бъдеще?

След като взеха над 240 заложници, лидерите на "Хамас" публично ликуваха "стратегическа победа" над Израел. Един от тях дори заяви, че "Хамас" е готова да извърши същия вид нападение срещу израелците "отново и отново".

"Ще има втора, трета, четвърта" атака, казва Гази Хамад от политбюро на "Хамас", според превод на думите му пред ливанска телевизия, направен от Близкоизточния медиен изследователски институт, организация с нестопанска цел във Вашингтон.

Още: Иран: Разширяването на войната в Близкия изток е неизбежно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com