Нова американска помощ за Украйна и Израел възможна най-рано догодина?

2646
Нова американска помощ за Украйна и Израел възможна най-рано догодина?
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл подкрепи приемането на временен бюджет без пакети с помощ за Украйна и Израел. Ако Конгресът приеме предложението, няма да има нови законопроекти за финансиране на двете страни поне до началото на 2024 г.

Решението на Макконъл да приеме разходната стратегия на новия председател Майк Джонсън означава, че републиканските лидери са обединени към крайния срок за правителствено финансиране 17 ноември. В резултат на това има нарастващ натиск върху лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър да се съгласи с плана на Джонсън.

Шумър настояваше седмици наред, че законодателството за разходите трябва да има двупартийна подкрепа и тъй като Макконъл твърдо подкрепя предложението на Джонсън, демократите в Сената също нямат друг избор, освен да го приемат. Шумър отложи планираното за понеделник процедурно гласуване за преместване на законодателния механизъм за продължаване на резолюцията, за да даде на Камарата повече време за действие.  

Още: Общият пакет на САЩ за Украйна и Израел е сериозно застрашен от републиканците

Големият въпрос сега е дали Джонсън може да събере достатъчно гласове, за да прокара мярката за временно финансиране извън Камарата. Но сенаторите казаха в понеделник, че очакват той да го направи.  

Макконъл похвали предложението на Джонсън в понеделник като „отговорна мярка, която ще запази светлините включени, ще избегне вредно пропускане на федералните разходи“ и ще позволи на законодателите да приключат работата си по годишните сметки за разходите през следващите два месеца.

А военната помощ?

Но планът на Джонсън оставя настрана финансирането за Украйна – основен приоритет за администрацията на Байдън, както и за самия Макконъл. Ако Конгресът одобри предложението за удължаване на сегашните нива на финансиране до 2024 г., няма да има друг задължителен законопроект за правителствено финансиране за Украйна или Израел до януари.

Демократът Дик Дърбин каза в понеделник, че се тревожи за съдбата на финансирането на Украйна, ако Конгресът приеме предложението на Джонсън. „Мисля, че трябва да се заемем сериозно с това и трябва да го съберем заедно с другите основни елементи на допълнението, да свършим всичко“, каза той за финансирането за Украйна, като предупреди, че Конгресът трябва да го одобри преди края на годината.

Още: Лидерът на републиканците в Сената призовава страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана

Президентът Байдън предложи спешен допълнителен законопроект, който ще включва пари за Израел, Украйна, границата на САЩ и други приоритети. Като се има предвид обаче, колко трудно ще бъде постигането на двупартийно споразумение за имиграцията, финансирането на Киев изглежда невъзможно преди следващата година. Очаква се предложението на Байдън да се гледа на 23 ноември в Камарата на представителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

При рулиране: Самолетът на Тръмп катастрофира

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Байдън пусна снаряди и бронирана техника за Израел

САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

Нобеловата лауреатка Алис Мънро почина на 92

Загинали и ранени след автобусна катастрофа във Флорида (ВИДЕО)

Съпруга на милионер изтормози жена в Instagram, за да вземе името на акаунта й

"Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com