Временни резултати: Пашинян води на парламентарните избори в Армения с над 54%

1972
Временни резултати: Пашинян води на парламентарните избори в Армения с над 54%
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Армения и лидер на партията "Граждански договор" Никол Пашинян поздрави своите привърженици за победата на предсрочните парламентарни избори и обяви планове за следващите дни, като спечели повече от 54% от гласовете след обработка на бюлетини от половината избирателни секции. Този брой е бариера, която позволява на политическата власт да формира правителство. В същото време основният му конкурент - бившият президент Робърт Кочарян - заяви, че първите резултати от парламентарните избори в Армения не вдъхват доверие - неговият блок "Армения" печели около 18%, съобщава ТАСС.

Първите резултати от изборите в Армения започнаха да се появяват на уебсайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) три часа след края на гласуването. Пашинян веднага стана лидер, след данните от буквално няколко избирателни секции. Тъй като ЦИК актуализира числата на електронното табло, картината не се промени съществено - Пашинян имаше около 60%, Кочарян около 20%. След полунощ ЦИК представи данни от една четвърт от избирателните секции в цялата страна, а ръководството на Пашинян остана толкова уверено.

Арменският премиер Никол Пашинян ще подаде оставка през април

Арменският премиер Никол Пашинян заяви днес, че ще подаде оставка идния месец, предаде Франс прес. Пашинян изтъкна, че ще продължи да и...

Около 02:00 ч. през нощта местно време Пашинян пристигна в предизборния си щаб, за да говори на живо, да поздрави привържениците за победата и да информира, че възнамерява да проведе консултации с някои участници в изборите през следващите дни. Пашинян сподели и бъдещите си планове в областта на външната политика, като показа, че е абсолютно сигурен, че ще запази властта в страната след изборите. "Искам да пожелая мир за нашия регион. Отворете страница и ера на мирното развитие. Възнамеряваме да развием и задълбочим сътрудничеството със страните от ЕАЕС и ОДКС. И определено ще продължим в тази посока", каза той и благодари на Руското ръководство за подкрепата, предоставена на Армения.

В края на речта си Пашинян призова своите привърженици на митинг в понеделник вечерта на площада на Републиката в Ереван, заявявайки, че хората са дали на партията му „стоманен мандат“. В същото време, предизборният блок на кочарската "Армения" излезе с изявление, че първите резултати от изборите в страната са противоречиви и не вдъхват доверие. "Най-сериозната причина за недоверие са стотиците сигнали, идващи от различни избирателни секции, което показва системно, предварително планирано фалшифициране на изборните резултати", се казва в изявлението.

"Арменският блок няма да приеме изборните резултати, докато не бъдат изяснени всички проблемни въпроси и не бъдат разсеяни съмненията", се казва в него. Следвайки политическите сили на Пашинян и Кочарян, според резултатите от обработката на бюлетини от 1050 избирателни секции от 2008 г. блокът на бившия президент Серж Саркисян "Имам чест" (5,39% от гласовете) и партията на Гагик Царукян "Просперираща Армения "(4,59%), се нареждат на следващите места. Изборният праг за партиите е 5%, а за блоковете - 7%.

Според арменското законодателство поне три политически сили трябва да влязат в парламента. Ако няма трета страна или блок, който да преодолее бариерата, както в този случай, обединението, което е по-близо до преминаващия резултат, ще се превърне в такава сила. Съдейки по сегашното разпределение на силите, партията на Царукян ще влезе в парламента, въпреки че спечели по-малък процент от блока "Имам чест". Останалите партии и блокове не получиха дори 3% от гласовете.

Никол Пашинян оповести официалният брой на жертвите в конфликта за Нагорни Карабах

Арменският премиер Никол Пашинян оповести броя на жертвите по време на обострянето на конфликта в Нагорни Карабах по време на среща с ж...

През целия ден на гласуването ситуацията в Ереван беше спокойна. Въпреки опасенията на експертите, това остана и след публикуването на първите резултати от гласуването. Появата на Пашинян в централата, където привържениците му веднага се стекоха, се превърна в единственото нощно събитие в Ереван и то завърши толкова внезапно, колкото и започна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com