11 души с обвинения заради паспортната афера в Северна Македония

2280
11 души с обвинения заради паспортната афера в Северна Македония
Снимка: iStock

Основната прокуратура в Скопие повдигна днес обвинения срещу 11 души във връзка със злоупотреби, извършени при издаването на паспорти. С представеното предложение 10 лица са обвинени за злоупотреба със служебно положение и власт, а на едно лице е предявено обвинение за подбудителство към същото престъпление, съобщи МИА.

За седем от обвиняемите, включително лицето, което е недостъпно за правоприлагащите органи, прокурорът поиска удължаване на предварително определената мярка за неотклонение. Един от обвиняемите е в ареста от по-рано заради друго престъпление. За трима са в сила предпазни мерки.

Скандални разкрития около актове за раждане застрашават държавността в РС Македония

Проверка на Държавната сметна палата на РС Македония в Службата по вписванията през 2019 г. е констатирала сериозни проблеми с 94 451 а...

Според съобщението на прокуратурата, подсъдимите като служители, заети на различни длъжности в Министерството на вътрешните работи - Департамент по административни въпроси Скопие, в периода от средата на юни 2017 г. до края на 2020 г. са извършили умишлени действия, позволили на 214 чужденци и един македонски гражданин да получат паспорти на РС Македония под чужда самоличност. Паспортите са издадени в нарушение на Закона за паспортите на гражданите на Република Македония и на Инструкцията за начините за провеждане на процедурата за издаване на паспорт. Към тези действия служителите са били подтикнати от подсъдимия Раиф Мифтари, който в момента се укрива.

Обвинените са използвали личните данни на лица – граждани на РС Македония, които до момента не са кандидатствали и не са получили македонски биометричен паспорт, емигрирали са от Македония или живеят в чужбина от раждането си и не са влизали на територията на страната, но имат македонско гражданство. Те са използвали данните на такива лица за изработването на задгранични паспорти, като са поставяли снимките на кандидати за паспорт, издирвани с международни заповеди заради престъпни дейности. Кандидатите възнамерявали да използват незаконните македонски паспорти при преминаване на държавни граници, идентифицирайки се с македонския паспорт и прикривайки истинската си самоличност.

От прокуратурата заявяват, че продължа разследването за участието и на други лица в издаването на незаконни паспорти. Наблюдаващият прокурор е поискал от МВР информация, кои лица в организационните звена на МВР за издаване на паспорти, съгласно йерархията, са били задължени в този период да контролират издаването на паспорти, включително споменатите документи.

Трябва да се уточни кои служители на МВР, освен обвинените до момента, имат достъп до личните данни (имена, идентификационен номер и адрес) на граждани на РС Македония, които нямат издадени задгранични паспорти.

Полицаи, фалшифицирали паспорти, арестува Интерпол в РС Македония

В мащабна полицейска операция в Северна Македония са арестувани около десетина полицаи, част от мрежа за фалшифициране на паспорти и ли...

Освен това, МВР се задължава чрез своите инструменти в страната и в чужбина да провери дали и кога са били използвани спорните паспорти на вътрешните и чуждестранни гранични пунктове, както и да извърши други проверки и да удостовери всичко това с писмени доказателства, се казва в изявление на прокуратурата.

БГНЕС припомня, че преди седмица в Северна Македония избухна и скандал с издавани от МВР македонски документи за самоличност на чужди граждани. Сред тях има лица, свързани с организираната престъпност и обявени за международно издирване, като Седат Пекер – турски гражданин, смятан за един от ръководителите на турската мафия. В Турция е обвиняван в пране на пари, търговия с оръжие и е смятан за един от най-големите наркобосове на Балканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com