Албания: Цялостната интеграция на Балканите в НАТО ще бъде стратегическа инвестиция

683
Албания: Цялостната интеграция на Балканите в НАТО ще бъде стратегическа инвестиция

Цялостната интеграция на Балканите в НАТО ще бъде стратегическа и жизненоважна инвестиция. Това заяви албанският премиер Еди Рама, цитиран от МИА, по време на провеждащото се за пръв път в Тирана Парламентарно събрание на Алианса.

Според него атлантическата интеграция ще е едновременен отговор на геополитическите амбиции на други актьори в региона, както и на рисковете и постоянните заплахи от Близкия изток и Северна Африка.

Рама изтъкна, че членството на Албания в НАТО от 2009 г. е поставило основите на бъдещето на страната. Той потвърди също подкрепата на страната му за присъединяването на Македония и Черна гора в организацията.

Скопие има шанса да проектира своето бъдеще не само въз основа на „архаични формули на етническа, религиозна или културна аритметика”, а на основата на свободата и прогреса, смята Рама, цитиран от БГНЕС.

Албанският премиер коментира „замразяването на процеса” по разрешаването на политическата криза в Македония, където плануваните предварителни парламентарни избори бяха отменени.

Това само показва нуждата от по-силна подкрепа за Скопие от страна на НАТО и ЕС, изтъкна Рама.

„Доколкото Босна и Херцеговина и Македония трябва да променят отношението си към своята етническа и религиозна многообразност в съответствие с евроатлантическата интеграция, Косово трябва да превърне своята хомогенност във фактор за евроатлантическата интеграция”, заяви още премиерът на Албания.

„В Западните Балкани успяхме да постигнем край на насилието и по-различно бъдеще на региона. Вместо война и разделение, постигнахме мир и разбирателство”, заяви председателят на Парламентарния съвет на НАТО Майкъл Търнър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com