Българите в Албания протестират срещу фалшифицирането на историята от страна на македонци

31224
Българите в Албания протестират срещу фалшифицирането на историята от страна на македонци

Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча разпространи в социалните мрежи декларация във връзка с твърдение, че на територията на Албания не живеят българи и не съществува българско малцинство.

Декларацията е във връзка с поредно изявление на Македонско дружество „Илинден“ – Тирана от 19 октомври 2020 г.

Тогава македонското дружество изрази недоволството си от коментар на заместник-министъра на външните работи на Албания Гент Цакай, който по време на посещението си в София на 15 октомври заяви, че „българското малцинство служи като ценен мост между двата народа”. Според „Илинден”, с изявлението си министърът е обидил македонското малцинство в Албания и е изрекъл „историческа лъжа за наличието на българи в Албания”. От там твърдят, че до 2017 г. в нито едно официално преброяване или документ на Албания не е имало и няма българи на територията на страната.

Според Дружеството за българско-албанско приятелство „тази позиция е агресивна, обидна и противоречи както на историческите извори, доказващи наличието на българи в Албания от векове, така и нашето демократичното право на самоопределение. Фалшифицирането на историческите факти е останало в миналото и във време на демокрация устояването на истината е дълг на всяка свободна държава”.

Захариева: За българите в Албания кирилицата е почти непозната

Активно се работи за командироване на учители от България в районите с компактно българско малцинство в Албания. Това каза от парламен...

От там напомнят, че българското малцинство в Албания е неразделна част от албанската държава и живее на тези места от столетия, много преди да бъде създадена съвременната македонска идентичност в средата на ХХ век.

Български организации и дружества съществуват и развиват от години активна културно-образователна дейност в Голо бърдо, Гора, Преспа, Връбник, Бобощица, Тирана, Елбасан, Кукъс и Берат. Освен за запазване на своя български език, български традиции и народни обичаи, нашите организации работят също така активно и с албанските държавни институции, и с Комитета на малцинствата. Не на последно място, нашите дружества са и мост в развиването на приятелски двустранни отношения между Албания и България, се казва още в декларацията.

Българското малцинство е официално признато от Министерството на външните работи на Албания още през 1922 г. През 1935 г. албанската държава официално преброява 10 966 българи, документирани по населени места (Гора, Голо бърдо, Преспа и др.) През 2017 г. албанският парламент отново официално призна наличието на българското малцинство. „Изразяването на публични позиции, с които се отрича българският характер на нашето малцинство и нашето право на самоопределение, противоречи на официалната позиция на най-висшия албански държавен орган”, заявява дружеството за приятелство.

Призоваваме изразителите на подобни позиции, както и техните чуждестранни вдъхновители да прекратят тази агресивна кампания и действия срещу българите в Албания. Призоваваме също така албанските и чуждестранните държавни институции да не толерират подобни позиции и организации проповядващи фалшифициране на историята и говор на омраза, се казва в декларацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com