Българското малцинство в Албания: Идентичност напук

16402
Българското малцинство в Албания: Идентичност напук

За първи път в своите годишни доклади за напредъка на страните от Западните Балкани към членство в ЕС, Европейският парламент призова Албания да признае българското малцинство в страната.

Според различни данни българите в Албания са между 50 000 и 100 000 и чакат официално признаване отдавна. България пропуска тази възможност на няколко пъти.

Първо през 1932 г., когато Втората балканска конференция в Истанбул гласува резолюция, според която Албания признава българското малцинство. Заради смяна в правителствата и настъпващата световна война обаче, резолюцията така и не е ратифицирана.

Вторият пропуск е през 1993 г., когато по покана на Жельо Желев у нас идва албанският президент Сали Бериша. Подписано е споразумение за приятелство и сътрудничество, но България пропуска да добави текст за българското малцинство по примера на Гърция и Румъния. Според дипломати албанската делегация публично е признала българското малцинство, но това признание не е било придвижена на нормативно ниво.



Така днес в Албания официално са признати три национални малцинства - гръцко, "македонско" и сърбо-черногорско, както и две етно-лингвистични – ромско и влашко/румънско.

Това положение дава предимство на Македония, която от години провежда политика за "македонизиране" на българското население в Албания. Ето защо реакциите от македонска страна на позицията на Брюксел бяха очаквано негативни.

Македонското дружество "Илинден" в Тирана и неговият клон за Голо Бърдо осъдиха "грубото фалшифициране на историята и истината".

"Ясно казваме и трябва да бъде ясно на всички, че на територията на Република Албания нито е имало, нито има българи, така е било и така ще остане. Членовете на дружеството за българо-албанско приятелство от Корча с взетите български паспорти се опитват изкуствено да създадат българи в Албания, каквито няма и никога не е имало", заявяват от "Илинден".

"Ние, македонците, категорично настояваме да не се фалшифицира историята и чистата истина, тъй като в регионите Голо Бърдо, Преспа и Гора, както и на цялага територия на Република Албания, живеят единствено македонци, а не българи", заявяват още от организацията.

Съдбата на българите в Албания не е лесна. Те живеят на територията на страната от векове - според редица експерти са преселници от Източна Стара България още от времето на богомилите, но през 18 и 19 век повечето от тях приемат исляма. Българските анклави са в областите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора. Българите в Кукърска гора, така наречените горани, населяват около 9 села.

ЕП призова Албания да признае българското малцинство

Европейският парламент за първи път в своите годишни доклади за напредъка призовава Албания да признае българско малцинство в страната....

Заради недостатъчните дипломатически усилия на българската страна, българите в Албания преминават през криза на идентичността. Тъй като за разлика от политиката на София, тази на Скопие е изключително агресивна, албанските българи нерядко имат проблем да се самоопределят категорично като такива. Те критикуват българските власти заради това, че се чувстват забравени. Макар като член на ЕС България да е в силна позиция, тя и досега не е успяла да извоюва защита на правата на българите в Албания. Те имат спешна нужда от свои училища, в албанските не се изучава български език, имат проблеми и с учебниците и медиите на роден език. Много от тях искат да получат българско гражданство, но процедурата се проточва с години и малцина са тези, които имат български паспорти.

Топонимите, местният диалект и обичаите доказват обаче по неоспорим начин изконния български характер на населението на Голо бърдо и Гора. Дори едни от най-важните празници за гораните всъщност са християнски, български празници, макар че те са мохамедани. Затова и позицията на ЕП беше посрещната с радост от местните организации.

По този повод дружеството "Просперитет Голо бърдо" изрази своята признателност "за загрижеността за българите в Албания". "Лъжа е, че в Албания няма българско малцинство. Нашата дейност доказва неговото съществуване", заявяват от дружеството.

В същото време официален коментар на албанското правителство по отношение на искането на ЕП няма и до днес.

Въпреки стоическите усилия на българите в Албания да опазят българския дух, експертите са категорични, че тези хора са изправени пред неизбежна криза на идентичността. Според албанците те са славянизирани илири, според сърбите - ислямизирани сърби, за България са ислямизирани българи, а за Македония - мюсюлмани македонци.

За тези хора става все по-трудно да поддържат връзка с родината-майка. Спорадичните програми, при които България предоставя стипендии на студенти от българското малцинство в Албания са крайно недостатъчни. Останалите жители на Голо бърдо и Гора, които все още се самоопределят като българи, са категорични, че България трябва да заеме по-активна политическа позиция, за да съхрани идентичността на българите извън своите граници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com