Фон дер Лайен: Скопие да приключва с промените в конституцията

2845
Фон дер Лайен: Скопие да приключва с промените в конституцията
Снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Северна Македония да приключи с промените в своята конституция, предава БНР.

От Скопие, където е на визита като част от обиколката си в страните от Западните Балкани, тя даде съвместен брифинг с премиера Димитър Ковачевски:

Още: Ахмети: Ако РСМ загуби шанса да влезе в ЕС, ще се карат кой е по-предател

"Първите стъпки са направени в парламента ви и това е добра новина. Надявам се всички партии да се възползват от този момент, за да се придвижат напред. Защото сега наистина е моментът - в целия ЕС и в страните, които искат да се присъединят към него, за процеса на разширяване. Важно е да се улови този момент. Разбира се, знам колко много предизвикателства може да има в този процес, но съм сигурна, че ще можете да оправдаете вашата репутация на успешно мултиетническо общество".

Още: Буяр Османи: Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепи промените в конституцията, ще избере дата за следващия вот

Второто послание, предадено днес от Фон дер Лайен е, че икономиките трябва да се консолидират.

"Вече го правим. Поглеждайки назад, имаме инвестиционен план от 30 милиарда евро, който се изпълнява бързо, заяви тя, като спомена инвестициите в чиста енергия като слънчевите електроцентрали в Битоля и Осломей, вятърния парк в Богданци и подкрепата от 80 милиона евро за справяне с енергийната криза миналата година.

Конкретни стъпки

Ковачевски от своя страна каза, че Фон дер Лайен винаги идва с конкретни стъпки и планове за подхода към ЕС, а днес двамата са обсъдили и конкретния план за растеж, който ще донесе конкретни ползи на РСМ и нейните граждани дори преди пълноправното членство .

"Този план ще даде нов силен тласък на европейската интеграция на страната. С прилагането му, което зависи и от ЕС, но преди всичко от нас, Западните Балкани ще удвоят размера на икономиката на региона, а нашите икономики ще растат с около 10%", каза премиерът Ковачевски.

Още: Османи: По-добре референдум "за" или "против" ЕС, вместо избори

Някои от ползите, дължащи се на плана, са: възможността за отваряне на пазара на ЕС за македонски продукти, увеличаване на обхвата на безмитните продукти, гладко движение на услугите в областта на електронната търговия и повишаване на качеството на образование. От независимостта на страната до днес, подкрепата от ЕС за Северна Македония възлиза на над 3,3 милиарда евро.

Министър-председателят Димитър Ковачевски подчерта, че европейското бъдеще на държавата не трябва да бъде заложник на политически сметки

Той изрази надежда партиите, които са против промяната на Конституцията, да покажат, че са за Европейско бъдеще за страната, защото "сега има прозорец за присъединяване към ЕС".

„Надявам се тези, които винаги в историята са били против европейската и атлантическата интеграция на страната, най-после, за първи път в своето политическо съществуване, да покажат в парламента, че са за европейското бъдеще на страната“, заяви Ковачевски.

Според премиера вече има отворен прозорец за присъединяване към ЕС.

"Сега всички държави са единодушни, че трябва да има разширяване. Това означава обединение на Европа", каза Димитър Ковачевски. Според него РСМ вече има 50% съответствие с европейското законодателство.

Ковачевски посочи, че всеки трябва да поеме отговорността в своите ръце за сегашното и за бъдещите поколения.

"С такива неща не може да се пресмята и не трябва да си играете с емоциите на гражданите, защото това ще означава повторение на лошия сценарии, който гледахме 11 години - регрес на етническите отношения в страната, регрес на отношенията със съседите. "Не мръднахме и милиметър в евроинтеграцията и НАТО. Лошият опит от историята не трябва да се повтаря. Ще работим за сбъдването на мечтата за европейска Македония до 2030 г., коментира премиерът.

Вчера Фон дер Лайен беше посрещната в Скопие от президента на РСМ Стево Пендаровски, припомня БГНЕС. По-късно днес Фон дер Лайен ще пътува до Прищина, за да проведе разговори с президента Вьоса Османи и премиерът Албин Курти. Впоследствие председателят на ЕК ще проведе срещи и в Белград с президента Александър Вучич и други официални лица от сръбска страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гръцки медии: Изказванията на Мицкоски са нова провокация

В торба за смет: Двойка изхвърли мъртвото си бебе на боклука в Гърция

Македонски министър призна, че е наричала грешно страната си (ВИДЕО)

Отложиха делото за за побоя над Християн Пендиков

Мицотакис с изненадващ ход: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гърция чака нова порция пясък от Сахара (ВИДЕО)

След Фицо: Сърбин е арестуван, че заплашвал Вучич

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани