Гърция търси какво и как да съкрати

6390
Гърция търси какво и как да съкрати

Гръцкото министерство на финансите възнамерява да изясни до края на месеца почти 12 милиардните съкращения на разходите, договорени с кредиторите, съобщава днес агенция АНА.

Експертите от "тройката" международни кредитори /Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ/ ще се появят за втори път в Атина на 24 юли, съобщават от министерството на финансите. Дотогава правителството трябва да подготви план как да ореже бюджетните субсидии и да привлече нови приходи за 11,7 милиарда евро.

Гърция получава многомилиардна кредитна подкрепа от ЕС и МВФ срещу твърда програма за стабилизиране на бюджетния дефицит.

Възможностите за нови съкращения са били обсъдени в четвъртък от 10 членове на правителството под ръководството на финансовия министър Янис Стурнарас.

Икономическият блок на правителството смята, че през текущата година на фона на рекордния спад в икономиката на Гърция няма да има нужда от допълнителни съкращения, но такива ще се наложат през 2013 - 2014 г., за да се впише страната в съгласуваните с кредиторите рамки.

Цел на правителството е да балансира планираното намаляване на разходите за заплати с други мерки за икономии. Една от тях е предлаганото от кабинета "спасяване" от съкращения на 160 милиона евро за заплати на военнослужещите, срещу реструктуриране на гръцки плащания за купено от чужбина оръжие.

Редактор: Георги Иванов

Както се очаква, напрегнатото търсене на нови възможности за съкращаване на разходите ще продължи и днес, пише агенцията.

Коалиционното правителство на Гърция, начело с Андонис Самарас получи вот на доверие в понеделник и вече е подложено на сериозна критика от опозицията. Лидерът на десните Самарас обеща преди парламентарните избори на 17 юни да преразгледа кредитното споразумение с ЕС и МВФ, за да получи облекчаване на условията.

Първото заседание на Еврогрупата, обаче, с участието на новия финансов министър Янис Стурнарас не даде каквито и да е съществени отстъпки на Гърция. Кредиторите, както и по-рано, искат от Гърция изпълнението на твърда програма за съкращения, въпреки по-големия от очакваното икономически спад, съобщава РИА"Новости".

Водещият гръцки експертен център IOBE разпространи през седмицата прогноза, според която икономиката на южната ни съседка ще се съкрати през тази година с 6,9%.

Редактор: Георги Иванов

Гърция ще приватизира държавната лотария

Гърция може да приватизира държавната лотария и бивш олимпийски обект, за да набави средства, от които страната спешно се нуждае.Евенту...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com