Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

20 май 2024, 22:20 часа • 6821 прочитания

Навършват се точно 2 години откакто получихме заповед от висшето военно-политическо ръководство на Украйна да спрем отбраната на Мариупол и да предадем комбината "Азовстал" на руснаците. Това написа на 20 май във Facebook командирът на бригадата "Азов" от Националната гвардия на Украйна подполковник Денис Прокопенко с позивна "Редис".

Не само това - той показа и редки снимки от преговорите с руснаците за евакуацията на цивилни от "Азовстал" през май 2022 г.

В резултат на дълги и тежки преговори с руснаците беше постигнато споразумение да се евакуират всички цивилни, намерили спасение в завода. Спасени бяха стотици хора, жители на Мариупол, намерили подслон от бомбардировките в комбината. Всички цивилни, които се криеха в подземията на завода, останаха живи. Последният цивилен напусна завода на 7 май 2022 г., припомня Прокопенко.

Още: Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

След това украинските защитници продължиха да държат отбраната докато не получихме заповед от висшето командване да се предадем.

"Защитата на Мариупол спаси Украйна. Цената на това спасение бе животът на нашите бойци, загинали в градски битки и в резултат на терористичната атака в Еленовка (където руснаците избиха десетки военнопленници именно от Мариупол в нощта на 28 срещу 29 юли 2022 г. - бел.ред.), и свободата на стотици наши братя, които продължават да са в руски плен вече 2 години", пише Редис.

"Изминаха 2 години. Две години съпротива на над 900 военнослужещи от 12-та бригада със специално предназначение "Азов", които спасиха Украйна с отчаяните си действия и сега са в руски плен.

Имената им не са забравени. Днес всяка наша битка, всеки изстрел и всяка стъпка имат за цел едно нещо - да върнат военнопленниците у дома. И докато това не стане, няма да спрем да се борим. Ще върнем всички обратно."

Още: Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Първата снимка по-долу, която публикува Прокопенко, е направена по време на преговорите с руснаците на неутралната територия извън завода "Азовстал" през май 2022 година.

Втората е от 18 март 2022 г.от подземията на "Азовстал".

Още: Командир на "Азов": Тази война ще е за дълго, всеки трябва да направи съзнателен избор

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес