Над 20 000 евакуирани в Сърбия

18104
Над 20 000 евакуирани в Сърбия

Над 20 000 души са евакуирани до тази сутрин в съседна Сърбия поради огромните наводнения. Евакуацията продължава и в момента в един от най-засегнатите градове Обреновац - там над 90 на сто от жилищата са под вода, предаде БГНЕС.

Вчера след обяд приключи евакуацията на жителите на Барич, недалеч от Обреновац. Ударната водна вълна подмина Шабац и така се размина още една катастрофа, съобщиха от министерството на вътрешните работи в Белград. От там уточниха, че на този етап няма опасност за Топлоцентралата Костолац. Днес се очакват силни валежи и опасност от наводнения в Сремска Митровица и Белград. През цялата нощ доброволци и служители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната изграждаха диги с чували с пясък.

Малко преди 6.00 часа местно време синоптиците съобщиха, че нивото на река Сава около Сремска Митровица е паднало с 13 см.

Заместник-директорът на сектора за извънредни ситуации Джордже Бабич тази нощ съобщи, че спасителите изграждат пясъчни диги във всички пострадали населени места. "Топлоцентралите "Никола Тесла" в Обреновац и тази в Костолац за сега са сигурни, но продължаваме да следим нивото на водата", каза още Бабич и уточни: спасителите екипи ще направят всичко възможно за да ги запазят.

И през тази нощ хиляди доброволци пристигнаха в различни места, които са засегнати от катастрофалните наводнения.

Въпреки призивите за евакуация все още има хора, които отказват да напуснат домовете си в Обреновац, Умка, Сремса Митровица и Дубоко.

В сръбската столица бяха създадени няколко центъра за настаняване на пострадалите, които са евакуирани от родните си места. Най-много има от Обреновац.

Сръбският премиер Александър Вучич каза, че "страната е подготвена за втората вълна от наводнения, която се очаква днес след обяд". "Сърбия доказа че е една велика държава в едно нещо - любовта към родината", каза още Вучич след срещата си с президента на Република Сръбска Милорад Додик. "Това, което ще се случи в Сърбия и Република Сръбска в близките часове е още по-страшно", каза от своя страна Додик.

Според Вучич вече няма никаква опасност за Шабац, където дигите от пясък са високи 7.3 метра. Нивото на Сава достигна исторически рекорди, но дигите ще издържат, подчерта още сръбският премиер.

Той благодари специално на правителствата на Русия, България, Словения и Германия за помощта, която са оказали в тази трудна ситуация за страната му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com