Предсрочните избори в Македония - на 27 април

20267
Предсрочните избори в Македония - на 27 април
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Председателят на македонския парламент Трайко Веляновски насрочи за 27 април предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат едновременно с втория тур на президентските, съобщава македонската осведомителна агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

Веляновски насрочи изборите, след като 117 депутати от общо 123 гласуваха снощи за разпускане на парламента. Решението за предсрочни избори дойде, след като премиерът Никола Груевски и неговата партия ВМРО-ДПМНЕ не се разбраха с партньора си в коалиционното правителство, Демократическия съюз на албанците за общ кандидат за президентските избори. Първият тур беше насрочен за 13 април.

ВМРО-ДПМНЕ подкрепя, въпреки противопоставянето на Демократическия съюз на албанците, кандидатурата на настоящия президент Георге Иванов, който е член на основната управляваща партия. Той може да се кандидатира за нов 5-годишен мандат.

ВМРО-ДПМНЕ, която управлява от изборите през юни 2011 г., може да спечели 59 места в 123-местния парламент спрямо 36 за Социалдемократическата партия, показва социологическо изследване от декември. Албанците представляват около 25% от около два милиона души население в Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com