Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сайтът на президента на Северна Македония се отказва от конституционното име на страната

22 май 2024, 06:45 часа • 56235 прочитания

Официалният уебсайт на президента на Северна Македония е премахнал препратките към конституционното име на страната от началната си страница и го е заменил с абревиатурата "МК" или просто "Македония", пише "Катимерини".

Този ход следва неотдавнашната клетва на президента Гордана Силяновска-Давкова, която предизвика дипломатически скандал с Гърция, след като тя нарече страната си "Македония" по време на встъпването си в длъжност. Това е нарушение на Преспанското споразумение, подписано през 2018 г. между Атина и Скопие, които разрешиха дългогодишните разногласия относно името на държавата. 

ОЩЕ: Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Промените

Както показват предишни снимки на уебсайта, поне до 15 май тази година сайтът е имал в заглавието си връзка с надпис "Северна Македония", която сега е заменена с "МК".

Тази връзка обаче води към страница на сайта със заглавие "Република Северна Македония".

По-нататък на главната страница има връзка, наложена върху снимка на знамето на страната, издигнато от войници, която е преименувана на "Македония" на мястото на "Северна Македония".

Освен това всички препратки към "Северна Македония" са премахнати от връзките в долния колонтитул на уебстраницата.

ОЩЕ: Мицотакис отново предупреди: Ако Скопие използва името Македония, няма да има ЕС

Докато по-старият президентски сайт съдържаше и версии на албански език (който се говори от около една четвърт от населението) и английски език, обновеният сайт вече е само на македонски език.

В профила си в социалната мрежа "Х" Силяновска-Давкова се представя като "президент на Македония, съпруга, майка, професор, активист, експерт, вегетарианка, рокер".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес