X
 
 

Заев не бърза да се сърди на БАН за становището, че няма македонски език

2017 10
Заев не бърза да се сърди на БАН за становището, че няма македонски език
Снимка: БГНЕС
Република Северна Македония ще реагира на оценката на БАН, че македонският език е диалект на българския, заяви министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев.

"Ще реагираме, защото това е част от въпроса за решаване на проблемите между Северна Македония и България в Договора за добросъседство и приятелство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че трябва да решим този въпрос”, подчерта той, според БГНЕС.

Северна Македония вече действа за "македонски език" в рамките на ЕС

Северна Македония се опитва да накара Европейската комисия да се съгласи с формулировката "македонски език" в действащото си споразумен...

Заев каза, че не е запознат с българската позиция, но задължително ще има реакция чрез Министерството на външните работи на Северна Македония.

На въпрос на журналист, дали това може да доведе до суспендиране на преговорите с  България, Заев обясни, че договорът с България  е "написан внимателно от двата народа заради въпросите с идентичността" и подписан на македонски и на български език, "в съответствие с конституциите на двете държави". ЮТази формулировка показва, че България още не е готова да признае нашия македонски език. Това е въпрос, който остана да решим при прилагането на договора и вярвам, че ако сме европейци и се обявяваме за европейска демокрация и за европейски ценности и права, трябва час по-скоро да преодолеем този въпрос”, заяви Заев.

ЮНие сме македонци, които говорят македонски език", подчерта Заев и допълни, че очаква от "приятелска България да преодолее този въпрос и да остави неговото решаване в друг формат, както е и въпросът за Гоце Делчев".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • За СЕВРОМАКЕТАТА 6 За СЕВРОМАКЕТАТА преди 1 месец Профил на трол?
  Няма македонски език. Тази категорична позиция изрази събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките (БАН) . Позицията на БАН остава единодушна и непроменена - официалният език в Северна Македония е писмено- регионална норма на българския език.
 • За СЕВРОМАКЕТАТА 6.1 За СЕВРОМАКЕТАТА преди 1 месец Профил на трол?
  "Го'ворите от непрекъсваемото диалектно землище на българския език обхващат историко-географските области Мизия, Тракия и Македония. Данните от историята на езика категорично показват, че по тези места не е имало компактно население различно от българското, нито различен език от българския".
  : 2 !
 • Октомври 5 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ/КИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА НАРОДА ДОШЪЛ В МАТИЧНАТА СИ РОДИНА ДА СЕ СЪРДИМ ЛИ ?
 • Октомври 4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  actualno com , отново ПОЗОРНО заглавие. Този соросоид северномакедонец / не Българин/ не бързал да се сърди на Бан. Ама за какво да се сърди на Бан ? Те са изключително точни в анализа макар и да не съм съгласен , че не съществува днешен Македонски език. Той съществува и това е факт , НО ТОВА Е просто ДРУГа форма на Български език. Няма нужда от никакви комисии и прочие простотии. ИСТИНАТА колкот виж още ›› о и да е потъпкана НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Зайо Байо ще гризне моркова на Баце...
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  По скоро ще изпусне ШЛИФЕРА на Баце...
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  абе никакви компромиси на тая паплач с промит от сърбите мозък.има Български език, македонският е просто диалект,като не им харесва, няма европейски съюз.точно както направиха гърците.пък те новоизпечените дебилни македонци да минат към албания.отстъпки на тея не трябва да се правят.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И с, и без Бан, македонски език няма! Той е диалект на българския, точно какъвто е руския! Ако не щът български, да си говорят на албански - той със сигурност не е български!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Така е - "Русский язык — диалект болгарского" - http ://politiko.ua/blogpost98286
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Доказателство дали един език е различен от друг или негов диалект е това дали е нужен преводач когато всеки говори собствения си език или всеки разбира другия без преводач. В конкретния случай превилото сочи за един език и спора е излишен. Всичко друго е политика и болни амбиции.
  : 2 !
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...