Заради корупция Румъния остава без лекари

60084
Заради корупция Румъния остава без лекари
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Скоро Румъния може да остане без лекари. Лекарското съсловие продължава да бяга от страната, подгонено от мизерните условия и високата корупция в здравеопазването. Немскоезичната преса дава различни примери за това.

Да подкупиш или не - това е въпросът, от който много млади лекари в Румъния просто не могат да избягат. Добре известно е, че много пациенти се опитват с пари на ръка да си осигурят по-добро отношение от страна на лекаря. Но къде се е чуло и видяло лекари да подкупват други лекари? В Румъния, където корупцията в здравеопазването не познава граници, това е част от ежедневнието в много клиники и болници.

Ортодоксалните евреи не искат в армията

Ултраортодоксални евреи в Израел излязоха на протести срещу задължителната военна служба. Правителството има своите лостове на принуд...

"Нойе цюрхер цайтунг" разказва историята на Мария Барбу, кандидатствала за назначение в болница в малък румънски град с 8 хиляди жители. Без никакви задръжки и скрупули директорът на болничното заведение ѝ назовал сумата, срещу която тя можела да получи място - 5 хиляди евро. "Покани ме в кабинета си и директно ми посочи цената", разказва младата лекарка. Барбу решила да остане верна на принципите си и отказала поискания ѝ подкуп. Вместо това продължила да търси работа и на други места. Така стигнала до предложението на една болница от германския град Касел, която търсела лекари. За преместването си Барбу взела кредит от 5 хиляди евро - колкото щял да ѝ излезе и поисканият подкуп.

Само за последните 7 години, откакто Румъния е член на ЕС, повече от 13 хиляди лекари са напуснали страната, посочва по темата агенция ДПА. Бягат също и инженери, електротехници и хора от други търсени професии. И не само от Румъния - в съседна България например актуално проучване сочи, че 8 от всеки 10 лекари мислят за работа в чужбина. Основната причина е по-доброто заплащане на труда в Западна Европа, както и по-добрите условия на труд. Румъния междувременно е страната с най-малко лекари на глава от населението в цяла Европа.

Не е възможно да работиш и да не взимаш подкупи

"Нойе Цюрхер Цайтунг" цитира актуално социологическо изследване от Румъния, според което 60 на сто от анкетираните румънски граждани са признали, че поне веднъж са давали подкуп на медицинско лице. "Просто не е възможно да работиш в здравеопазването на Румъния и да не взимаш подкупи", казва пред изданието Адина Деревенчуч, млада румънска лекарка, която също е предпочела да работи в Германия. "Има дори случаи на изпаднали в паника пациенти след отказа на някой лекар да вземе подкуп, тъй като те тълкуват това като знак, че не могат да бъдат излекувани", казва Адина.

Контрол по турски

Новоприетият турски закон за интернет ще позволява на Анкара да блокира сайтове без съдебно решение. Турските блогъри обаче не се плаш...

Румънските граждани имат право на безплатна медицинска помощ в държавните болници. Обикновените лекари получават около 200 евро месечно, а главните лекари - до 500 евро. Това не са много пари като се вземат предвид високите наеми на жилищата в големите градове като Букурещ. Затова много лекари се опитват да увеличат доходите си като взимат дежурства или пък с работа на черно в малки, но доходни частни кабинети и клиники. Често разкъсвани между етиката на една иначе хуманна професия и личното им финансово състояние, много румънски лекари се задържат на повърхността благодарение на един прост принцип: "Никога не искай подкуп, но и не го отказвай, ако ти предложат".

Дебатът за корупцията в румънското здравеопазване обикновено се води с примери за пациенти, които са били изнудвани да си плащат за медицинска помощ. Рядко медиите изнасят случаи на корупция сред медицинския персонал - много лекари обаче са принудени да плащат на свои колеги, за да получат назначение или повишение. Тук и залозите са много по-високи, защото в случая става въпрос за професионалната кариера и личния престиж на лекаря. В тази връзка излизащият в Билефелд вестник "Нойе вестфелише" пише, че мястото за лекар в сериозна болница в Румъния струва между 15 000 и 30 000 евро, които кандидатът трябва да плати на ръка. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" назовава сходни суми - няколко десетки хиляди евро.

Младите лекари плащат най-много

Най-големи подкупи са принудени да дават младите лекари, които току-що са завършили образованието си и търсят първо назначение. По правило парите се поделят между хората по веригата от главни лекари и администратори, от които зависят новите назначения. "С малки изключения, всеки завършващ медицина се оказва въвлечен в тази корумпирана система", казва пред швейцарското издание Винтила Михайлеску, професор по социология към Висшия институт за политически и административни науки в Букурещ.

Прокудените от Сочи

Там, където днес се провеждат Олимпийските игри, навремето са живели черкези. В средата на 19 век обаче те са прокудени от родните си ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com