Финансират с европари новия граничен пункт с Македония

2008
Финансират с европари новия граничен пункт с Македония
Снимка: БГНЕС

Изграждането на нов граничен контролно-пропускателен пункт между Република България и Република Северна Македония и стимулиране на малките и средни предприятия в пограничните общини ще са основният приоритет на бъдещата трансгранична програма, която ще изпълняват двете държави с финансиране от ЕС.

Това стана ясно по време на Първото заседание на Съвместната работна група за разработване на ИНТЕРРЕГ програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония за периода 2021 – 2027 г., което се проведе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Заседанието бе председателствано от зам.-министър Деница Николова, а от македонска страна съпредседател бе Димитър Ванчов от Министерството на местното самоуправление.

ГКПП "Станке Лисичково" - грозната входна врата към България

Граничният пункт „Станке Лисичково” на българо-македонската граница, входната врата на страната, е в окаяно състояние, пише...

Зам.-министър Николова посочи, че изграждането и развитието на транспортната свързаност между двете държави е изведено като основен приоритет, който ще подобри в най-висока степен социално-икономическите характеристики на граничните зони и ще покрие приоритетите на ЕК по отношение на развитието на регионите.

С финансиране по програмата се предвижда или изграждането на граничния пункт "Клепало", при Струмяни, или разширението на граничния пункт "Логодаж" между Станке Лисичково и Делчево. Коя мярка ще бъде подкрепена ще стане ясно от социално-икономическия анализ, който се изготвя в момента. "Политиката ни за развитие на двустранното сътрудничество е насочена към проекти, допринасящи най-много за икономическо развитие и потенциала в трансграничните територии", коментира Деница Николова.

По време на заседанието на работната група стана ясно още, че се въвеждат някои новости по програмата, като основните са намаляване на административната тежест със съкращаване на нивата за контрол, срокове за одобрение на проекти, контроли при изпълнението на проектите и др. Ще бъде създаден специален Фонд за малки проекти за подкрепа на предприемачите за обучение, подобряване на производствения капацитет и др.

До края на годината ще е готов социално-икономическият анализ и SWOT анализ, чрез които ще се оформи програмата в началото на 2020 г. Догодина по това време тя трябва да бъде одобрена. Все още не е ясна крайната ѝ финансовата рамка, която предстои да се гласува от Европейския парламент.

Мащабна реконструкция тръгва за ГКПП „Станке Лисичково“  

Мащабна реконструкция и модернизация тръгва за ГКПП „Станке Лисичково“. Агенция „Митници“ обяви обществена поръ...

В новия програмен период в България регионалните съвети за развитие ще имат засилена роля за даване на подкрепа за бъдещите проекти по трансграничната програма, които да получат финансиране, стана ясно по време на форума. Мярката е част от подхода на новата регионална политика спрямо местните нужди и потенциали за развитие на регионите, която ще провежда правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика