Три партии си поделиха мандатите в Кърджали

2618
Три партии си поделиха мандатите в Кърджали
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

ДПС, ГЕРБ и БСП си поделиха 5-те депутатски мандати, които се полагат на Кърджалийския избирателен район, а изселническа организация в Турция ще сезира Европейския съд за правата на човека.

За втори път Кърджали успява да излъчи народен представител от БСП, освен този във ВНС. Милко Багдасаров беше депутат от левицата по време на кабинета на Пламен Орешарски, просъществувал за съвсем кратък период. Александър Симов, когото „Позитано“ 20 изстреля за водач на червената листа в известния като бастион на ДПС регион, спечели 9,70% от местния вот или 8 409 гласа, макар да беше в позицията на „парашутист“, предава БГНЕС.

ДПС с двойна преднина пред ДОСТ в Кърджали

ДПС е първа политическа сила в 9 МИР Кърджали с 44.92% от гласовете, ДОСТ е втора с 21.59%, ГЕРБ е трета с 16.32%, с четвърти резултат ...

Той определи кампанията на левицата в Кърджали като много смислена, в която бе зададен акцент, оказал се национален. На практика той пръв обяви Обединение ДОСТ за реална заплаха за демокрацията и спокойствието на региона и страната, дори за териториалната й цялост, но обяви и всички останали състезатели за вота като сериозни опоненти на БСП.

„Показахме, че БСП може да задава тона в една предизборна кампания. Ситуацията в Кърджали беше много особена. Истеризирането й от страна на една партия, всяването на напрежение, кампанията с тонколони и автобуси демотивираха много хора и те се замислиха дали изобщо си струва да гласуват. Слабостта на българската държава от две години насам да спре външната намеса, доведе до това, че много хора решиха да си останат по къщите, това е конфликт с много силен потенциал“, заяви Симов и даде заявка за силна връзка с Кърджали.

Острието на ГЕРБ Цвета Караянчева отново ще представлява Кърджали с отвоюваните 16,32% или 14 448 гласа. Докато на всички предишни избори партиите до една поставяха като приоритет в региона да разбият монопола на ДПС, без да работят активно за привличането на турците и мюсюлманите, тя без много излишни приказки успя да постигне това и то не може да й се отрече. Защото тяхното присъствие в членската и електоралната маса е факт. Основната битка в района обаче се водеше между досегашния непробиваем монополист ДПС и Обединение ДОСТ, прицелени в едни и същи гласове, тези на турците и мюсюлманите.

Резултатът на ДПС достигна 44,92% или 38 940 гласа, Местан-Исмаилов отнесоха трофеи от 18 718 вота, равни на 21,59%. Това са данните на местната РИК при 100% обработени протоколи. „Ние сме първа политическа сила не само в областта, но и във всичките 7 общини. Наливането на гласове от чужбина повлия на резултатите, но като ги анализираме, ще си изясним картината. Сега очакваме и хода на преговорите в София, партията победителка ще решава с кого да се коалира. Ние не сме влизали в безцелни коалиции“, заяви областният лидер на ДПС Изет Шабан. Според него на всяка цена трябва да има кабинет, най-вече заради предстоящото ни председателство на ЕС. А и още едни избори биха били катастрофални за развитието на страната, допълни той.

Хаос при съставите на изборните секции в Кърджалийско

Десетки членове, председатели и секретари на изборни комисии в Кърджалийска област се отказват в последния момент от ангажимента си, на...

Интригата с втория в листата на движението – кмет на Кърджали и зам.-председател на национално ниво Хасан Азис вече се изясни, той остава градоначалник. Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан днес не вдига телефона си, но местният координатор Рашид Шукри заяви, че снощи бил гневен заради ниските резултати, а 95% от пристигналите с автобусите от Турция са гласували за ДПС. Още снощи в телевизионно изявление водачът на софийска листа на ДОСТ Евгений Михайлов заяви, че коалицията ще обжалва резултатите от вота. Гласовете отвъд Капитан Андреево обаче показаха, че ДОСТ печели над 22 000 гласа срещу 11 000 за ДПС.

Турските медии вчера и днес обилно информират за изборния процес там и у нас, и акцентират на шоковото решение на ЦИК декларациите /за това, че избирателят не е гласувал на друго място/ да се попълват в самата секция и на български език. Цитирани са и много възмутени двойни граждани от многолюдните опашки – първо, заради орязания брой на избирателните секции /от 136 на 35/ и второ, недоволството, породено от дискриминационното отношение на членовете на комисиите, които се държали като бодигардове.

В комисиите за вота в Турция участваха по равно представители на ДПС и Патриотичния фронт, на които, според многото материали в турските издания, се дължат и всички практики на пречки и саботиране на достъпа до урните. Днес информационните агенции в Турция съобщават, че най-влиятелната изселническа организация Балгьоч е решена да заведе дело срещу България, като сезира първо българските власти за умишления изборен саботаж, довел до невъзможност двойните граждани да упражнят правото си на вот. А след това ще подаде жалба и в Европейския съд по правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали