Данъчните декларации от тази година ще се попълват по-лесно

8750
Данъчните декларации от тази година ще се попълват по-лесно
Снимка: БГНЕС

От тази година НАП ще попълва данъчни декларации, но само при определени условия. Освен това, попълнените декларации ще са достъпни от март на сайта на данъчните, посочва в. "24 часа".

Всеки, който има ПИК код, ще може да види опцията в електронните услуги на сайта на данъчните. Вместо празен формуляр, ще се отвори попълнена декларация. В нея обаче може да има данни само за онези негови доходи, които са известни на данъчните - от хонорари, от граждански договори. Ако данните са верни, пълни и данъкоплатецът е съгласен с тях, той трябва само да постави дата на документа и да го изпрати в офиса на НАП по местоживеене. Ако прецени, че има липсващи, или неверни данни, може или да добави информацията, или да попълни сам нов документ и да го подаде.

Тази опция обаче не е валидна за хората, които имат други доходи - например от наем, акции, продажби на имущество и други. Който ползва данъчни облекчения – за деца, за лихви по кредити за жилище, от вноски по застраховки “Живот” или пари за допълнителна пенсия, ще попълва сам декларацията си, защото данъчните няма как да знаят нито дали ги ползва, нито какъв е техният размер.

Това нововъведение, което ще се ползва за първи път, не отменя използваните досега начини за деклариране на доходите - с хартиен документ по поща или куриер, или пo eлектpoнeн път. За първи път от тази година, който се осигурява сам, може да декларира парите си само онлайн.

Задължение да декларира приходите си има всеки, който е получил облагаеми доходи, иска да ползва данъчни облекчения, дал е или получил заеми от други граждани или дружества общо над 10 000 лв. и има непогасени остатъци общо над 40 000 лв. от дадени или получени заеми през годината или през предходните 5 години. Документът е задължителен и за всеки, който има дялове и акции в дружества или имоти в чужбина. Не се подава декларация за доходи, които са необлагаеми или за които вече е удържан данък - например върху лихви от депозит.

Ставката по данъка за доходите е 10%, а за едноличните търговци - 15%. Закръгляването на дължимите суми е към кръгъл лев, независимо от размера - например, ако дължите 100,34 лв., се вписва сумата 100 лв. Пак 100 лв. е задължението, ако при изчислението се е получила сумата от 100,75 лв.

Росен Бъчваров: През март ще са готови предварително попълнените данъчни декларации

"Всеки притежател на персонален код, издаден от НАП, и електронен подпис, през месец март ще може да види така наречената "предварителн...

От тази година към декларациите вече не се прилагат справки за изплатени доходи, но е задължително да се приложат сканирани или хартиени документи за плащания, за които се иска отстъпка.

Вече не е нужно да се обявяват дребни подаръци и доходи от печалби и награди, ако стойността им е до 100 лв. В данъчните декларации има редове за обявяване на ценни вещи, извън имоти и коли, които са получени като дарение. Който предполага, че може да има проблем с ревизия или проверка, е добре да го направи, тъй като това ще помогне при доказването на получени законно доходи.

Който иска да се издължи с намаление от 5%, трябва да направи това най-късно до 31 март. Условията са три - към тази дата да няма задължения и образувано срещу него дело за принудителното им събиране, да декларира доходите си онлайн и да плати дължимия налог до 31 март. Срокът за подаване на коригираща декларация, ако първата е сгрешена, е 30 септември, тя може да бъде само една, и ако бъде подадена, няма да се налагат глоби за грешките.

Припомняме, че крайният срок за подаване на данъчна декларация е 30 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика