Фалит на БГ туроператор ще засегне стотици руснаци

9618
Фалит на БГ туроператор ще засегне стотици руснаци

Приемащият български туроператор Bulgarian Vip Tours (BVT) уведоми своите руски партньори, че прекратява своята дейност, в резултат на което могат да пострадат няколкостотин руснаци, почиващи в момента в българските курорти. Това съобщи за РИА "Новости" говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия /РСТ/ Ирина Тюрина.

Тя разказа, че вчера руските туроператори, които работят с BVT, са получили писмо, че компанията не може да изпълнява своите задължения пред партньорите си.

"Ръководството на BVT иска с огромно съжаление да Ви съобщи, че ние сме принудени да прекратим дейността на нашата компания. Това решение е изключително тежко както за нас, така и за вас. Банкрутът на един от нашите основни партньори, забавянето на новите инвестиции, суровите условия от страна на кредиторите ни доведоха до това, че не можем да продължим нашата работа. За съжаление ние не успяхме да осигурим необходимото ни финансиране и сме длъжни да ви уведомим за настоящото положение", се казва в изпратеното до туроператорите писмо, с което разполага РИА "Новости".

Според Тюрина, вчера някои български хотели са поискали от туристите на BVT повторно да си заплатят за престоя.

"Макар руските туроператори вече да се превели на BVT парите за туристите, хотелите не са получили тези пари. С BVT работят няколко руски туроператори и всички те поеха проблемите с туристите. Става дума за 400-500 души, които в момента се намират в различни български курорти. Руските туроператори или повторно заплащат техния престой, или са помолили с тях да се заемат други техни партньори. Има случаи, когато туристите все пак са били принудени да платят своя престой, но в тези случаи те взимат от хотелите необходимите документи, а в Русия ще получат похарчените пари от финансовата застраховка на руския туроператор, който ги е изпратил там", каза Тюрина.

Тя увери, че тези, които още не са заминали за България, няма да бъдат засегнати от проблемите, тъй като туроператорите в момента повторно плащат за тяхното настаняване в страната ни.

"Проблемите на BVT започнаха след фалита на "Капитал Тур", който дължи на тази компания два милиона евро. Българската фирма така и не успя да се оправи от този удар и след две години е принудена да обяви фалит. За щастие, големите туроператори за България не работят с BVT. Пострадалите компании са по-малки, иначе щеше да има още повече туристи. Някои от туроператорите-партньори на BVT са й платили по няколко десетки хиляди евро за настаняването на своите туристи до края на сезона. Изглежда, че те ще загубят тези пари. Щетите ще достигнат около 300 хиляди евро", заяви Тюрина.

Един от най-големите руски туроператори "Капитал Тур" обяви на 17 ноември 2010 фалит. Пострадаха около 8000 клиенти на компанията, които си бяха купили почивки. България беше една от основните туристически дестинации на "Капитал Тур", а BVT приемаше туристите на оператора.

Редактор: Петър Проданов

1/4 от българите почиват в 4 и 5-звездни хотели

Над половината от реализираните нощувки от чужденци в страната през юни са в 4 и 5 - звездни хотели. В такива хотели са отсядали едва ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика