Столичани: Ларгото е светло петънце, но не и обликът на България

16219
Столичани: Ларгото е светло петънце, но не и обликът на България

Разкопките в сърцето на българската столица продължават и само дни делят столичани от възможността да се разходят и да наблюдават реставрацията на археологическите находки през стъклен купол.

Горещините през последните седмици от август не са спрели работата по античния комплекс в центъра на София. Строителните екипи, които работят на повърхността пред ЦУМ, вече събират последните чували и инструменти и напускат площадката пред Министерски съвет. Там вече са посадени дръвчета, изградени са каменни пейки и площадки от мозайка, които потапят София в духа на древния Рим.

Предстои да бъдат поставени стъклени прегради под бул. "Княгиня Мария Луиза" при ЦУМ, където ще бъде отворена пешеходна зона, а любознателните минувачи ще могат да виждат отблизо работещите археолози. Това ще бъде възможно от 31 август, когато се очаква официалното откриване на метростанцията.

"Ларгото е чудесна идея. Ще ми бъде приятно да се разходя и да видя старинните неща. Проектът ще доведе повече гости на столицата. А ако има и специални брошури, хората от провинцията ще разберат и ще дойдат да го видят специално", сподели минаваща покрай разкопките столичанка, цитирана от БГНЕС.

"Ние в момента нямаме нищо друго освен една история, която трябва да пазим и тачим. А ние я забравихме. Античният град е една положителна стъпка. Но докато не се оправи ситуацията в България, тези малки неща като Ларгото са светли петънца, но не и обликът на България", смятат още столичани.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...