Готов е новият проект за 10 км от "Хемус"

1956
Готов е новият проект за 10 км от "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Вече са е готов новият проект за първите 10 км в участъка между Ябланица и Боаза от оставащото за доизграждане трасе на автомагистрала "Хемус". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на блиц контрол в парламентарната комисия по регионална политика, цитирана от пресцентъра си. "

Тя допълни, Агенция "Пътна инфраструктура", която е правоприемник на вече официално закритата Национална компания "Стратегическа инфраструктура", има готовност да обяви търга за избор на изпълнител за участъка веднага след като Върховният административен съд се произнесе окончателно по жалбите за прекратяване на последната процедура за изграждане на участък от магистралата. Това стана по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Строителството ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет, благодарение на увеличените приходи в бюджета и от повишените цени на винетните стикери, като това ще стане в рамките на няколко години, обясни Павлова.

Заради намаляването на скоростта, с която ще бъде разрешено да се шофира по останалите непостроени участъци, се налага повторното проектиране на между Боаза и Велико Търново, за да се избегнат сложните съоръжения.

"Няма необходимост това да бъде направено за оставащия участък между Велико Търново и Белокопитово", информира още Павлова.

Лиляна Павлова обеща средства за разширяване на изхода на Русе за Тутракан и Силистра

"Има предвидени средства за завършване на реконструкцията и удвояване на главния път Русе–Тутракан–Силистра при ж.п. прелез...

Очаква се в края на май или началото на юни поръчката да за изработване на нов проект да бъде обявена, за да може да се започне и с процедура за промяна в парцеларните планове, и в екооценката, като тази процедура, по думите на министъра, ще отнеме малко повече време, през което усилията ще бъдат фокусирани в изграждането на първите километри от магистралата.

През миналата седмица беше одобрен проектът за реконструкция на пътя Пловдив-Асеновград на стойност 24 млн. лв., който ще бъде финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж", а днес е подписано разрешение за строеж, съобщи Павлова.

Министърът информира, че усилено се работи за подобряване на състоянието на пътната инфраструктура в Северна и особено в Северозападна България. Тя съобщи, че вече е започнал ремонтът на обходните пътища на Димово и на Враца, на пътя до Белоградчишките скали, участъкът Макочево-Криводол, свлачищата по трасетата между Видин и Връшка чука и около Мездра, както и на още два участъка, намиращи се в областите Плевен и Ловеч. С европейски средства ще бъдат рехабилитирани проходът Петрохан и пътят до пещерата Леденика, каза още Павлова.

Във връзка със затрудненото включване на жители на северните квартали на столицата в трасето на новоизградената Северна скоростна тангента на София тя съобщи, че Агенция "Пътна инфраструктура" ще подпомогне Столична община, която трябва да изгради пътните връзки, като наеме земи и осигури допълнителна лента на съществуващата пътна връзка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика