Кредитните карти: удобен и модерен начин за плащане

840
Кредитните карти: удобен и модерен начин за плащане
Снимка: iStock

Кредитната карта е почти задължителен аксесоар за модерния човек. Тя е универсално средство за покупка на разнообразни стоки и услуги, а в развитите държави е основен инструмент за разплащания, онлайн пазаруване, покупки на техника и т.н.

Много хора използват тази карта за купуване на самолетни билети, тя е и най-разпространеният начин да вземете кола под наем. Разплащанията с нея са бързи, лесни и удобни. Но освен удобство, тя е и необходимост – с нейна помощ можете винаги да разчитате на допълнителни средства, независимо къде се намирате.

В извънредната ситуация, в която се намираме, кредитните карти са още по-полезни, тъй като ни дават възможност да разчитаме на допълнителни средства, с които да платим неотложни разходи.

Кредитната карта на практика е вид потребителски кредит, с който можете да пазарувате или да теглите средства до определен лимит. Този лимит се определя от финансовата институция, която издава кредитната карта и обикновено зависи главно от дохода ви.

Повечето кредитни карти имат и т.нар. "гратисен период" – определено време, в рамките на което можете да платите за покупките си без лихва или с много по-ниска такава. Гратисните периоди са предварително определени от издателя на картата и обикновено са в рамките на 30, 45 или до 60 дни от началото на месеца, в който е направена покупката.

Едно от предимствата на кредитните карти е възможността за гъвкаво изплащане на дължимите суми. Можете да погасите всичко в гаранционния срок, като платите никаква или минимална лихва. Можете и да платите само минимална вноска по картата, като отложите връщането на задълженията. В този случай лихвите продължават да се начисляват върху остатъка от дължимото.

Повечето издатели на кредитни карти предлагат бонусни програми и промоции, така че да ви спестят известни разходи, когато пазарувате с картата. Но използването на картата има своята цена – притежателят ѝ дължи определени такси – за издаване, годишна такса за обслужване, такса при теглене на пари в брой и плащания.

Кредитните карти са много полезно платежно средство, но трябва да подхождате отговорно и със самоконтрол, защото парите в тази карта не са подарък. Те са средство за изгодна покупка или за решаване на спешен проблем в даден момент. Ако погасите задълженията си навреме, кредитната карта може да бъде много ценен помощник.

Все повече българи приемат това платежно средство като необходимост и се възползват от възможностите му. За да отговори на нуждите на клиентите си, Пощенска банка предлага различни кредитни карти на водещите международни организации Mastercard и Visa. Допълнителна информация за тези продукти можете да научите на сайта на банката, във финансовите центрове и офисите на банката, както и чрез консултация с мобилен банков експерт.

Кредитните карти на Пощенска банка са все по-предпочитан начин за разплащане и при пътуване със самолет, тъй като предлагат разнообразни преференции и отстъпки, включително атрактивната програма за лоялност – "Моите награди" (My rewards). Използването им гарантира по-голяма сигурност при пътуване, осигурявайки компенсация при проблем с полета.

Ако я използвате внимателно и по предназначение, кредитната карта ще ви служи чудесно. Преценете реално възможностите си и я използвайте разумно, за да не попаднете в капана на трудни за изплащане задължения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com