X
 
 

Ново поскъпване на тока очаква домакинствата и фирмите на регулиран пазар

1666 4
Ново поскъпване на тока очаква домакинствата и фирмите на регулиран пазар
Снимка: iStock/Guliver
Ново поскъпване на тока очаква домакинствата и фирмите, които са на регулиран пазар от 1 юли. "Все още е рано да се правят прогнози, но ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация", заяви вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. По данни на НСИ средногодишната инфлация за периода януари - декември 2018 г. спрямо периода януари - декември 2017 г. е 2.8%, пише в. "Сега".

До 31 март трите ЕРП-та трябва да внесат в регулатора своите искания за цени от началото на юли. "Искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските потребители, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметките, които те ще плащат през новия регулаторен период", каза още Иванов.

Одобриха проект на споразумение между КЕВР и ЕБВР

Правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти между Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕ...

Вчера единствено от ЕВН заявиха, че искането им ще бъде съобразено с инфлацията, разходите между прогнозни и реализирани разходи за инвестиции и др. "Ценовото заявление ще отразява необходимите приходи за обезпечаване на лицензионните задължения на компанията и изпълнението на дейности, възложени със закон", съобщават от ЕВН. В цената, която ще предложат, ще бъдат отчетени и реалните разходи на компанията към фонд "Сигурност", както и разходите, свързани с либерализацията на енергийния и газовия пазар.

Иванов коментира и новите цени на газа от 1 април. "С голяма доза вероятност" от началото на април няма да има промяна нито на електрическата енергия, нито на топлинната енергия, в това число и топлата вода. "Булгаргаз" прогнозира по-евтин с 0.5% газ през второто тримесечие на 2019 г. Според прогнозите от 1 април природният газ ще струва 44.58 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за първите три месеца на 2019 г. цената намалява с 0.22 лв. за мегаватчас, или с 0.49%.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 •  Сакъзов 4 Сакъзов преди 10 месеца Профил на трол?
  ПРАВО КУМЕ В ОЧИ : Икономиката 100% е в крадливите ръце на комунистите ! Цялата икономика , без изключения ! ''Законните'' разбойници нямат милост ! Баш разбойника е фармацията , лаком бандит, в съюз с погребалните агенции и медицината /българската/ - откровено и нагло ! Необяснимо е как ,все още, 80 % от пенсионерите са живи ??? !! Вегетират някак си !Как ? Що за хора сме виж още ›› ние ? Проклети да сме ние , че простихме на комунистите убийци и запъртъците им , да вилнеят из страната ни безнаказано......
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Това новина ли е? Кажете нещо дето не го знаем.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Слава на ГЕРБ и мъдрите й ръководители! Колкото по-скъп ток, толкова по-мръсен въздух за дишане!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Изненада?