Ще се вдигне ли и с колко цената на хляба?

5890
Ще се вдигне ли и с колко цената на хляба?
Снимка: БГНЕС

"Паниката, която обхваща потребителите, когато чуят за повишение на цената в рамките на до 10 стотинки подсказва, че финансовото министерство трябва да се отнесе отговорно към въпроса за цената на хляба, да диференцира ДДС ставката на хляба на 5%." Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Тогава цената на хляба няма да се покачва, секторът ще се изсветли и няма да има паника сред потребителите", обяви тя.

Готвят поскъпване на хляба

Хлябът вместо да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, до нова година е по-вероятно да поскъпне, казват хлебопроизводители. Едн...

"Ако не се вземат необходимите мерки от законодателната и изпълнителната власт в посока намаляване ДДС на хляба, е нормално председателят на КЕВР, когато съобщава колко се повишават цените на енергийните разходи, да казва колко ще струва и хлябът", коментира Мариана Кукушева.

"Малките производители поемат ударите най-трудно. Техният финансов ресурс е изключително крехък. В повечето случаи е и липсващ", обясни тя и допълни, че е нормално всяко покачване на основни пера, като тока и природния газ, да влияе деструктивно върху бизнес поведението им.

"Пазарът на хляба е много крехък. Хлябът е най-бързо оборотната храна. Колкото и измислени диетолози, фитнес инструктори и йога маниаци да разказват, че хлябът трябва да се изключи от трапезата, той е основна храна за българите", заяви Мариана Кукушева.

"Паника в бранша, в мащабите, в които се очаква - няма. Сигурна съм, че всеки колега е силно притеснен и търси свои маркетингови решения, за да оцелее на пазара. Българският хляб продължава да бъде най-евтината храна в целия ЕС", каза още тя.

Производители плашат с лавинообразно поскъпване на хляба

Хлебарите очакват лавинообразно поскъпване на хляба. Причина за прогнозите им е изказването на председателя на ДКЕВР, че токът ще поскъ...

В същото време със сигурност цената на доброто зърно ще се повиши, защото жътвата в България не е приключила, а има места със сериозно засегната от дъждовете реколта, обясни Кукушева.

"Ако времето е много влажно и дъждовете продължат се очаква цената на добрата пшеница да се покачи", заяви тя. "Към момента тя е покачена, но ние използваме пшеница от преходните запаси. Това увеличение на цената на пшеницата към този момент не е необичайно. Това е нормална практика, която се случва всяка година, по това време", коментира Мариана Кукушева.

"Въпреки че най-доброто жито остава в България за производството на хляб, обяснимо е, че повишените производствени разходи при зърнопроизводителите ще бъдат отразени в крайната цена на пшеницата, която ползваме", посочи тя.

"Прибраната реколта не веднага започва да се влага в хлебопроизводството. Има допълнително оскъпяване, естествен период на изсушаване, който може да бъде свързан с енергийни разходи за зърнопроизводителите", каза още Мариана Кукушева.

Хлебопроизводители и търговски вериги спорят за цената на българския хляб

Доставната цена не само на хляба, но и на всеки продукт, не е защитена. Ако един хляб се продава за 60 стотинки в търговска верига, оби...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика