Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

78425
Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето
Снимка: iStock/Guliver

Здравословната диета включва листни зеленчуци, бобови растения, ядки, зехтин, горски плодове и риба.

"Консумацията на риба е част от добре известната, прочута и международно приета традиционна средиземноморска диета. Няколко наблюдателни проучвания показват, че тази диета е свързана с по-ниска смъртност", казва кардиологът Мустали Дохадвала.

Най-полезната риба за сърцето 

"Твърди се, че има една риба, която се откроява преди всичко по отношение на ползите си за здравето на сърцето. Кардиолозите почти единодушно са заявили, че това е сьомга поради високото съдържание на омега-3 мастни киселини", казва специалистът.

Може ли да се яде риба при подагра?

Според кардиолога Брадли Сървър е доказано, че тези мастни киселини понижават нивата на триглицеридите, намаляват възпалението на съдовете и намаляват риска от аритмии.

Д-р Дохадвала добавя, че яденето на риба четири пъти седмично или повече може да намали честотата на остър миокарден инфаркт.

„Дори яденето на две порции на седмица може да намали честотата на големи сърдечно-съдови събития и смъртността сред хората със сърдечно-съдови заболявания“, казва д-р Дохадвала.

Кардиологът Мери Грийн препоръчва избора на уловена дива сьомга пред сьомга, отглеждана в развъдници. По правило първата риба е по-малко мазна.

Червената риба се препоръчва да се консумира за предотвратяване на деменция, различни когнитивни заболявания, както и по време на лечение на депресия. Има не само противовъзпалителен, но и седативен ефект. Тя съдържа много витамин D.

Дефицитът на този микроелемент може да доведе до множествена склероза, артрит, сърдечни заболявания и дори може да причини рак. Затова е важно да приемате достатъчно храни, богати на витамин D.

Омега-3 мастни киселини, витамин D, калцият в сьомгата укрепват костите и предотвратяват развитието на остеопороза. Тези вещества се намират в огромни количества не само в рибата, но и в рибеното масло.

Червената риба подобрява паметта, стимулира мозъчната дейност. Редовната консумация на омега-3 мастни киселини намалява риска от развитие на деменция, предотвратява болестта на Алцхаймер и премахва симптомите на болестта на Паркинсон.

Рибата и рибеното масло са полезни по време на бременност: защитават мозъка на бебето и спомагат за правилното формиране на нервната система.

Яденето на сьомга намалява риска от хипертония, атеросклероза и инсулт. Сьомгата помага за нормализиране на баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Когато те са дисбалансирани, когато съдържанието на омега-6 е по-високо, рискът от развитие на сърдечни заболявания се увеличава.

Лекар: Не сьомгата, а тази риба е най-добра за мозъка и паметта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с холестерола ви, ако всяка вечер ядете по 1 лъжица мед

Парвовирус B19 - какво трябва да знаете и как се лекува

Учени: Тази напитка може да замени частично инсулина

Най-добрата вечеря за възрастните хора - какви храни включва

Яжте чесън и мед на гладно за 7 дни и вижте какво ще се случи

Лекар: Само 100 гр от тази риба набавят дневната доза омега-3

Как да увеличите шансовете си за забременяване

Алергия към полени - видове и лечение

Варицела - хранене и препоръки какво да избягвате

5 "лоши" храни, които помагат за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com