Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

1281
Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж
Снимка: iStock

Износът и вносът на Китай са се върнали към растеж през април след като отбелязаха спад предишния месец, сочат митнически данни, цитирани от Reuters. Те показват подобряване на търсенето на жилища, както и в това от чужбина, което подкрепя колебливото възстановяване на икономиката.

Данните показват, че поредицата от мерки за подкрепа на последните няколко месеца набират скорост и помагат за стабилизирането на крехкото доверие на инвеститорите и потребителите.

Доставките от Китай са нараснали с 1,5% на годишна база миналия месец в унисон с прогнозата за ръст на икономисти, анкетирани от Reuters. Те намаляха със 7,5% през март, който беше първият месец на спад от ноември насам.

ОЩЕ: Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

Вносът за април е нараснал с 8,4%, надминавайки очакванията за увеличение с 4,8%, след спада през март с 1,9%.

„Износът е светлият лъч в икономиката на Китай от началото на тази година. Слабото местно търсене доведе до дефлационен натиск, който подкрепя конкурентоспособността на китайския износ“, коментира Джан Джъвей, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Снимка: iStock

"Износът е светлият лъч в китайската икономика ор началото на тази година. Слабото местно търсене доведе до дефлационен натиск, който подкрепя конкурентоспособността на китайския износ“, казва Джан Джуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Икономиката на Китай нарасна по-бързо от очакванията през първото тримесечие, въпреки че данните за износа, потребителската инфлация, производствените цени и банковото кредитиране за март показаха, че инерцията може да се забави. Продължителната имотна криза също не показва признаци на затихване, като предизвиква призиви за още политически стимули.

ОЩЕ: Fitch намали прогнозата за кредитния рейтинг на Китай

Рейтинговата агенция Fitch намали перспективата си за кредитния рейтинг на Китай до отрицателна миналия месец, като се позова на рисковете за публичните финанси, тъй като растежът се забавя и държавният дълг нараства.

Политбюро на Комунистическата партия, основният партиен орган за вземане на решения, обяви миналия месец, че ще увеличи подкрепата си за икономиката с предпазлива парична политика и проактивни фискални политики, в това число чрез лихвите и изискванията за задължителни резерви към банките.

Политбюро на Комунистическата партия, основният партиен орган за вземане на решения, съобщи миналия месец, че ще увеличи подкрепата си за икономиката с предпазлива парична политика и проактивни фискални политики, включително чрез лихвените проценти и изискванията за задължителни резерви към банките.

Снимка: iStock

Пекин си постави цел за икономически растеж за 2024 г. от около 5%, което според много анализатори ще бъде предизвикателство за постигане.

„Свръхкапацитетът в много индустрии ще продължи да потиска цените на износа в идните месеци“, посочва Дан Вън, главен икономист в Hang Seng Bank China. „В момент, когато повече китайски компании правят инвестиции в чужбина, за да заобиколят възможни санкции от САЩ, очакваме по-голям износ в индустриалното производство като химикали, текстилни изделия, автомобилни части и електрически машини“, допълва тя.

Търговският излишък на Китай е нараснал до 72,35 млрд. долара спрямо прогнозираните 77,50 млрд. долара в допитването и 58,55 млрд. долара през март.

ОЩЕ: Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Китайските износители преминаха през трудни период миналата година, тъй като растящите лихви натежаха върху търсенето от чужбина. Сега, когато Федералният резерв и други централни банки в развитите страни не бързат да понижат лихвите, производителите може да се натъкнат на още проблеми, докато се борят за пазарен дял.

Според анализатори китайските износители продължават да намаляват цените, за да задържат продажбите в чужбина на фона на слабото вътрешно търсене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Представят анализ на работните места у нас

"Газпром" няма да ни плати, можем да обърнем на печалба договора с "Боташ": Говори енергийният министър

Ново 20: Енергийният министър разкри с колко ще поскъпне токът от 1 юли

Енергийният министър отива в САЩ заради АЕЦ "Козлодуй"

Евтим Милошев: Това лято по морето ще плащат на персонала с 20% повече

Марин Райков: Еврозоната ще донесе безспорни ползи на България

Експерти от САЩ оцениха оборудването за АЕЦ "Белене", което тръгва към Украйна

Сериозен ръст на трудовите злополуки в България

Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна

НСИ: Доходите на българите растат по-бързо от разходите през първото тримесечие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика