Ауспухът е изгорял: замяна или ремонт?

11934
Ауспухът е изгорял: замяна или ремонт?
Снимка: Auto.Mail

Животът на изпускателната система до голяма степен зависи от характеристиките на шофиране, условията на работа на автомобила и качеството на самия ауспух. Най-издръжливите продукти от неръждаема стомана и алуминий издържат до 10 години. Често обаче проблемите с ауспуха започват след пет сезона, след което се появяват пропуски в системата, през които започват да излизат отработените газове.

Те влизат в кабината, което е вредно за здравето. Нивото на паразитен шум също се увеличава - появяват се характерни звуци от смилане и пукане, с една дума, спукана всмукателна система започва, меко казано, да дразни както собственика, така и другите участници в движението.

Когато изпускателната система откаже рано

Още: 3 хитри трика за бързо загряване на автомобила през зимата

Често ауспухът излиза от строя доста преди „крайния срок“, определен от производителя на автомобила - само след няколко години експлоатация. По правило това се случва, когато частта не е фабрично произведена и когато освобождаващите елементи са били изложени на външни влияния. Появилите се пукнатини могат да провокират резки промени в температурата, например при влизане в локва или пресичане на брод.

Снимка: Auto.Mail

Как да определите дали ауспухът е дефектен

В допълнение към глухите удари и скърцащи шумове, проблемите с изпускателната система ще бъдат подсказани от големи зони на корозия над набъбналия метал и сифонни отвори, които лесно се откриват при работещ двигател, ако колата бъде повдигната на крик.

Гъста струя дим, когато колата се движи, е друг знак, че е време да проверите ауспуха и конвертора. Също така, съответният проблем ще бъде показан от миризмата на отработени газове в кабината, увисването на ауспуха, забележимо намаляване на мощността на двигателя и динамиката на ускорението, както и повреди при стартиране на силовия агрегат.

Още: Кога ангренажният ремък е за смяна?

Защо дефектният ауспух трябва да бъде ремонтиран или сменен възможно най-скоро

Няма смисъл да отлагате ремонта на повредена изпускателна система. В крайна сметка, ако ауспухът е спукан, това ще повлияе на налягането в изпускателната система, което може да доведе до проблеми с дозирането на горивната смес. Възможно е изтичане на въздух - сензорът за кислород може да започне да задава неправилни параметри.

В резултат на това разходът на гориво се увеличава, динамиката на ускорението намалява, върху елементите на системата се появяват въглеродни отлагания и преобразувателят също се проваля. Керамичният прах, който се отделя, може да бъде засмукан в цилиндрите на двигателя и това да доведе до основен ремонт.

И накрая, според правилата за движение, управлението на автомобил с повредена изпускателна система е забранено. Съответно, собственикът на превозното средство е заплашен с глоба.

Още: Как да откриете повреда по цвета на отработените газове от колата

Как да поправите изгорял ауспух

Дори частичната подмяна на изпускателната система не е евтина процедура, особено при премиум автомобили. Ето защо в някои случаи е по-разумно да се закърпи дупка в ауспуха. Най-често проблемът се решава чрез заваряване - като правило, петна се заваряват върху изгорелите кутии на ауспуха.

Снимка: Auto.Mail

Този метод обаче не винаги работи, особено когато е трудно да стигнете до мястото на ремонта. Поради това се използва алтернативен вид ремонт, като „запечатване“ на празнината с високотемпературен уплътнител на основата на натриев силикат или течно стъкло. Материалът се нанася върху почистени повърхности и се оставя за два до три часа.

Този метод е подходящ, ако дупката има малък диаметър. Във всички случаи ремонтът трябва да завърши с нанасяне на специална топлоустойчива боя след почистване на третираната зона с абразивни материали, както и измиване и обезмасляване на повърхността.

Какво да направите, ако каталитичният конвертор се повреди

Каталитичният конвертор или, както често се нарича, неутрализатор, е елемент от изпускателната система, който намалява токсичността на отработените газове. Средно ресурсът на неутрализатора е около 100 000 км.

Най-добрият вариант е да замените частта с подобна нова, но цените са високи, тъй като в дизайна на частта са използвани благородни метали (родий, платина, паладий, злато и др.). Затова идеалният вариант е да го замените с така наречения ремонтен или универсален неутрализатор, който ще струва средно 3-5 пъти по-малко от стандартния.

Ще бъде още по-евтино да инсталирате пламегасител вместо изрязания „оригинален“ катализатор, който е заварен в изпускателната система на мястото на неутрализатора. Трябва обаче да се помни, че такава бюджетна „трансплантация“ ще остави колата с вредни отработени газове, които неизбежно ще проникнат в атмосферата и в кабината.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Загуби ли инерция преходът към електрически превозни средства?

Компания за автономни коли се разследва за 22 инцидента

Защо движението с отворени прозорци е опасно?

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com